Škola trochu inak – Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2009

V rámci programu Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2009, ktoré sa nieslo pod patronátom Ministerstva školstva sme na našom gymnáziu v dňoch 2. - 6. 11.2009 zorganizovali nasledovné podujatia, kde odborní a vedeckí pracovníci informovali našich študentov o výsledkoch svojej práce. Popri ich prednáškach sa uskutočnili prezentácie prác našich študentov, ktorí sa zapájajú do mimoškolských aktivít. Študenti preukázali nielen teoretické vedomosti pri prezentácií projektov, ale aj svoje zručnosti pri jesennom aranžovaní a príprave zeleninových šalátov v rámci zdravej výživy.

O aké aktivity išlo ?

  • Pod vedením PaedDr. Ivana Meňharta žiaci preukázali svoje umelecké sklony vo výtvarnom umení. Študenti mali možnosť výtvarne zobraziť ľubovoľnou technikou pripravené zátišie, alebo portrét podľa živého modelu. Časť zúčastnených sa venovala spracovaniu témy s uplatnením vlastného fantazijného sveta.
  • Mgr. Jozefína Kováčová so svojimi kolegyňami pripravila jesenné aranžovanie, kde študenti využili rôzne plody, ktoré nám ponúka jesenná príroda.
  • Naše študentky z V.D – Eva Štetková a Barbora Vetráková si pripravili zaujímavú prezentáciu na tému „Zdravá výživa“, ktorá bola podporená prípravou zeleninových a ovocných šalátov študentkami II.A triedy. Študentky spojili svoju zručnosť s kuchárskym umením a výsledok – šaláty veľmi chutili nielen im samým, ale aj všetkým pedagógom.
  • Alžbeta Vašková z VII.D sa prezentovala svojou celoživotnou láskou – koníkom El Linor.
  • Svetlana Bieliková z VIII.E sa zaoberala problematikou civilizačného ochorenia „diabetes melitus“, jeho formami, priebehom a prevenciou.
  • V rámci hodín biológie študenti pripravujú rôzne projekty, s ktorými vystúpili študenti II.C na tému „Vírusy“ a študenti V.D – „Drogy v dnešnej dobe“.
  • 3.11.2009 sme navštívili chránenú lokalitu v našom okolí Arborétum Mlyňany, kde nám jeho pracovníci pripravili veľmi zaujímavý program – prednáška o histórii arboréta, ukázali nám metódy rozmnožovania rastlín, jesenné aranžovanie a veľmi poučná bola aj prehliadka parku s odborným výkladom.
  • Chémiu svojim spolužiakom sprístupnila Ivona Szantová – VIII.E – prezentáciou práce SOČ „Vplyv teploty na množstvo kyseliny L – askorbovej“. Súčasne sa pod vedením PaedDr. Šabíkovej uskutočnili rôzne pokusy s výluhom červenej kapusty(určovania pH prostredia).
  • Krajinu Nepál počas letných prázdnin navštívila naša kolegyňa Mgr. Svetlana Maláčová, ktorá študentom porozprávala svoje zážitky o tejto exotickej krajine, o živote tamojších ľudí, o pomoci našich ľudí v tejto krajine. Rozprávanie bolo podložené prekrásnymi fotografiami hlavného mesta Káthmandu, zábermi, ktoré dokumentovali život a zvyky tamojších ľudí. Záujem vzbudilo hlavne rozprávanie o jedle, náboženstvách a nepálskej škole.
  • Mgr. Debnár pripravil pre žiakov zaujímavé rozprávanie z histórie šachu - o živote 12. majstra Anatolija Jevgeneviča Karpova (majster sveta 1974 -1985).
  • Mgr. Yuvensya Daso spolu so svojimi spoločníčkami prezentovala spoločenstvo pre „obnovu človeka“, spoločenstvo, ktoré ponúka nový život tým, ktorí podľahli nástrahám alkoholu, drogám.
  • Využitie internetu, vyhľadávanie zaujímavých logických úloh bolo náplňou počítačových nadšencov, ktorí pracovali pod vedením RNDr. Chrena.
  • Sukulenty – učarili nejednému študentovi, preto prednáška Mgr. Jána Augustína poskytla cenné informácie o ich pestovaní, kvitnutí a celkovej starostlivosti o ne.
  • S veľkým záujmom sa stretli prednášky na tému „Starostlivosť o svoju pleť“, ktorú nám sprostredkovali odborníčky - kozmetičky – Katka a Mária zo salónu Beauty Line.
  • História, to nie sú len roky a letopočty, ale aj boje o cenné územia, ktoré v minulosti patrili grófskym rodinám. Rytierske súboje nám ukázali rytieri skupiny Bojník z Bojníc.
  • S pracovníkmi polície naša škola udržuje dobré kontakty, preto súčasťou akcie bola aj beseda s pánom Jozefom Čulákom, členom Mestskej polície v Zlatých Moravciach o predchádzaní kriminalite, šikanovaniu, dodržiavaní zákonov.
Fotogaléria