Exkurzia z dejepisu „Bratislava – historické a korunovačné mesto“

Dňa 19. októbra 2011 sa štyridsaťštyri žiakov II.B a II.C triedy zúčastnilo exkurzie z dejepisu „Bratislava – historické a korunovačné mesto“. Žiaci navštívili Dóm sv. Martina, ktorý bol v rokoch 1563-1830 hlavným korunovačným chrámom uhorského kráľovstva. Okrem vystavených uhorských korunovačných klenotov mali študenti možnosť prezrieť si aj ďalšie exponáty vysokej umeleckej, historickej a sakrálnej hodnoty, napr. 109 cm vysokú gotickú monštranciu, bohoslužobné kalichy, ručnou výšivkou zdobené rúcha, biskupské berly, relikviáre, gotické tabuľové maľby a iné.

S históriu hlavného mesta sa žiaci oboznámili v Múzeu mesta Bratislavy prostredníctvom stálej expozície, ktorú predstavujú zbierky mimoriadnej umeleckohistorickej hodnoty. Súčasťou prehliadky bol aj výstup na vežu Starej radnice, kde sa žiakom naskytol panoramatický pohľad na Bratislavu.

Exkurzia splnila svoj cieľ, žiaci si obohatili vedomosti z histórie Bratislavy a preniesli sa do čias jej najväčšej slávy, keď plnila úlohu hlavného korunovačného mesta Uhorska.

Fotogaléria