Exkurzia z umenia a kultúry do Bratislavy

Cieľ exkurzie: Rozvíjanie estetického vnímania žiakov v oblasti hudobného, výtvarného a architektonického umenia.

Dňa 16. 03. 2012 sa zúčastnilo exkurzie do Bratislavy 39 študentov Gymnázia Janka Kráľa. Hlavným programom tejto exkurzie bola návšteva operného predstavenia v Slovenskom národnom divadle. Študenti mali možnosť zoznámiť s dielami talianskeho verizmu Sedliacka česť od Pietra Mascagniho a Komedianti od Ruggiera Leoncavalla v podaní vynikajúcich operných spevákov našej prvej opernej scény.

Pred večerným vystúpením navštívili výstavu Pocta Picassovi, ktorá bola otvorená verejnosti prvý deň. Predstavované diela španielskych (napr. Salvatora Dalího, Joana Miróa), českých (napr. Emila Fillu, Antonína Procházku, Otta Gutfreunda) a slovenských výtvarníkov (napr. Milana Laluhu, Ľudovíta Fullu, Eugena Gudernu, Mariána Čunderlíka, Vincenta Hložníka), namaľované v duchu kubizmu, boli ovplyvnené tvorbou Pabla Picassaa a jeho návštevou Prahy v roku 1946.

Študentov zaujala aj stála expozícia slovenského moderného umenia a projekt Pasáž od Mateja Kréna, ktorú vytvoril autor z takmer desaťtisíc kníh vhodným odrazom obrazu v množstve zrkadiel. Pasáž ponúka návštevníkom nevšedný zážitok z pocitu nekonečného priestoru, nekonečnej priepasti, nekonečných výšok. O to intenzívnejší, že týmto nekonečným priestorom môže prejsť.

Všetky výtvarné expozície sú prezentované v historickej budove Pálffyho paláca. Jeho súčasťou sú aj veľmi ochotní a ústretoví zamestnanci tejto Galérie mesta Bratislavy.

Počas krátkej prechádzky po Bratislave sa študenti zamerali na charakteristické prvky stavebných slohov niektorých historických budov - na budove Reduty, ktorej rekonštrukciu nedávno ukončil zlatomoravský Vion, historickej budovy Slovenského národného divadla na Námestí P.O. Hviezdoslava. Prehliadku slohov ukončili na Hlavnom námestí pod sochou Rolanda.

Výdavky spojené s exkurziou boli 476 eur, z toho doprava bola vo výške 320 eur a vstupné na operné predstavenie v SND bolo 156 eur (á 4 €). Celkové náklady na jedného žiaka boli 12,21 eur.

Vzdelávací program exkurzie navrhol a realizoval Ivan Meňhart. Pedagogický dozor počas exkurzie zabezpečili Dr. I.Meňhart a Mgr. Tatiana Koniarová.

Fotogaléria