Prečo som na svete rád/rada

Naša študentka štvrtého ročníka osemročného gymnázia Ivana Geletová získala 1. cenu v celoštátnej výtvarnej súťaži Prečo som na svete rád/rada v jubilejnom 18. ročníku projektu Ministerstva kultúry SR k prevencii drogových závislostí.

Dňa 5. júna 2012 boli vyhlásené výsledky súťaže vo výstavných priestoroch Národnej rady SR, v Galérii na Západnej terase Bratislavského hradu, kde si Ivana osobne prevzala ocenenie v kategórii počítačová grafika a koláž.

Záštitu nad súťažou prevzal minister kultúry Slovenskej republiky Marek Maďarič. Medzinárodná výtvarná výstava predstavila výstavnú kolekciu mladých slovenských, maďarských, uzbeckých a maltských autorov, vybranú z celkového počtu takmer dvetisíc zaslaných prác.

Od roku 1994, kedy sa začala písať história tohto projektu, sa do súťaže zapojilo viac ako 19 148 autorov. Do súťaže sa aktívne zapojili aj mladí ľudia z Fínska, Talianska, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Nórska, Poľska a Malty.

Výber týchto prác vo forme putovnej výstavy reprezentoval myšlienku projektu vo vyše 550 reprízach výstavy na Slovensku, v Maďarsku (Győr), Bulharsku (Sofia), v Rakúsku (Viedeň, OSN), vo Fínsku (Helsinki), v USA (New York, OSN), v Austrálii (Canberra, Sydney, Adelaide, Tasmánia), v Nórsku (Oslo, Trondheim, Molde), Francúzsku (Rada Európy, Štrasburg), Poľsku (Varšava, Ciechanów, Poswin), vo Veľkej Británii (Londýn), vo Švajčiarsku (Ženeva, OSN), v Uzbekistane (Taškent, Buchara, Samarkand a Navoi) a v Taliansku (Rím).

Motívy víťazných diel sa každoročne používajú ako predloha pri výrobe tričiek, šiltoviek, plagátov, kalendárov, pohľadníc, puzzle a iných artefaktov, ktoré slúžia realizátorom projektu ako ocenenia pre najlepších súťažiacich a následne v putovnej výstave, realizovanej v spolupráci s regionálnymi osvetovými a kultúrnymi strediskami v Slovenskej republike.

Organizátori dali 18. ročníku súťaže prívlastok „jubilejný“ so zdôvodnením, že človek nadobúda v tomto veku plnoletosť.

Dr. Ivan Meňhart vybral do súťaže 14 prác, ktoré vytvorili študenti na hodinách výtvarnej výchovy a na hodinách výchovy umením. Je potešujúce, že jedna z nich, Ivana Geletová, získala v súťaži najvyššie ocenenie.

Fotogaléria