Exkurzia z umenia a kultúry do Bratislavy

Cieľ exkurzie: Rozvíjanie estetického vnímania žiakov v oblasti hudobného umenia.

Dňa 15. 01. 2013 sa zúčastnilo 41 študentov Gymnázia Janka Kráľa exkurzie do Bratislavy. Hlavným programom tejto exkurzie bola návšteva operného predstavenia v Slovenskom národnom divadle.

Študenti mali možnosť uvidieť jednu z najznámejších opier Giuseppe Verdiho – Aidu. Podnetom k jej vytvoreniu bolo nielen otvorenie Suezského prieplavu v roku 1871 ale aj čerstvé archeologické objavy Seraphisovho chrámu v Memfise. Tieto objavy boli spojené s dohadmi o dejinných súvislostiach zo staroegyptských čias.

Dramatický náboj príbehu etiópskej princeznej Aidy (soprán) a egyptského vojvodcu Radama (tenor) je založený na vnútornom zápase ženy, ktorá sa musí rozhodnúť medzi vernosťou k svojej vlasti a láskou k mužovi, ktorý patrí k utláčateľom jej národa. Medzi láskou a povinnosťou sa ocitne aj Radames, keď kvôli Aide zradí svoju vlasť. Vnútorným zápasom prechádza aj ďalšia veľká ženská postava tejto opery – egyptská princezná Amneris (mezzosoprán).

Giuseppe Verdi špeciálne pre Triumfálny pochod v tejto svojej opere sám navrhol výrobu šiestich trúbiek, dlhých 127 a 152 centimetrov. Dodnes sú známe pod menom „aidovky“. Išlo o celkom nový druh hudobného nástroja. Má staroegyptský tvar úzkej trubice, ktorá sa na konci kuželovito rozširuje.

Slovenská premiéra tejto opery sa uskutočnila v SND 27. februára 1923. V súčasnosti naša prvá operná scéna uvádza Aidu nepretržite od roku 1998 v jej desiatom naštudovaní. Tentoraz pod režijným vedením Miroslava Fischera.

Študenti nášho gymnázia uvideli a v hlavných postavách si vypočuli Denisu Hamarovú (Amneris), Michala Lehotského (Radames) a Jozefa Benciho (Ramfis). Postavu Amonasra (etiópskeho kráľa) stvárnil bývalý absolvent našej školy František Ďuriač.

Výdavky spojené s exkurziou boli 10,30 eur na jedného žiaka.

Vzdelávací program exkurzie navrhol a realizoval Ivan Meňhart. Pedagogický dozor počas exkurzie zabezpečili PaedDr. Ivan Meňhart a Mgr. Peter Černo.