Divadelné predstavenie Oresteia

Ísť s triedou na dopoludňajšie predstavenie do Slovenského národného divadla. Úprimne, veľmi ťažko posúdiť, kvôli čomu tam študent ide. Dá sa povedať, že je to viac-menej povinnosť, oveľa prijateľnejšia povinnosť ako deň v škole. Tak prečo nie?

Málokto však tušil, čo ponúkne Oresteia. Že vraj niečo ako antický Hamlet - predstava vyzerala ako veľmi dlhá a kvôli slovu antická aj ťažko pochopiteľná s takmer nulovou možnosťou zapamätať si všetky mená. Tieto predstavy však po príchode narušili odpadové vrecia poukladané v prvých troch radoch obecenstva a následne boli bez námahy rozviate prvým dojmom hneď po stíšení svetiel.

Nič nevyzeralo obyčajné, skôr sa začalo diať všetko neočakávané. Na javisku bolo viac ako desať hercov, ktorí sa akoby vôbec nezaujímali o nič naokolo, stvárňovali, prežívali a divák prežíval s nimi. Nedal sa ničím rozptyľovať, pretože zachytiť všetky tie podstatné maličkosti nebolo práve najľahšie aj pri plnom sústredení. Určite však aspoň na chvíľu každého najviac zaujala kamera. Áno, dievča s kamerou chodilo po javisku a natáčalo činnosti, a hlavne emócie. Detail na tvár herca, zväčšený na celú zadnú stenu javiska, značne priblížil prežívanie postavy. Netradičný nápad, ale aj chaos vyvolali hneď po prvom dejstve rôzne ohlasy. Na scéne bol neporiadok, prekvapivo dve vraždy a nespočetne veľa nezodpovedaných otázok. V podstate sa v tej prvej časti dej veľmi nepohol, avšak niektoré tie, naoko bezvýznamné úlohy, úkony a gestá mali v pokračovaní veľký význam.

Neskôr sa začalo viac rozprávať, viac konať a pomaly sa začali odkrývať súvislosti. Niekedy sa stáva, že po vychutnaní prvotného čara hra začína byť jednotvárnou, príbeh pohltí nuda. Tu to šlo presne opačným smerom, každú chvíľu bol divák šokovaný, nie raz udivený nad prevedením a zobrazením ľudských vlastností či životných skutočností, a mnohokrát unesený strhujúcimi hereckými výkonmi. Po celý čas hrala hudba. Nebola to typická hudba, dotvárala akúsi nervozitu, ba niekedy z nej človek mal až nepríjemný pocit, ktorý však bol v danom momente na mieste. Gradovala ako myšlienky postáv a následne aj napomáhala k rozhodnutiam.

Nadčasová. Táto hra, stará 2500 rokov, bola napriek prítomnosti bohov a inému prostrediu takmer dokonalým zrkadlom terajšej spoločnosti. Oprávnene prirovnávaná k Hamletovi, no týmto spracovaním ešte trefnejšia. Zlé rodinné vzťahy, zanevieranie na blízkych pre vlastný zisk, špina a neporiadok v spoločnosti, nespravodlivosť odvodená od ľahostajnosti politiky a rôzny pohľad na svet na základe individuálnych priorít v živote. Toto všetko nám bolo predostrené za dve a pol hodiny, v ktorých sa aspoň na zlomok času človek mohol nájsť. Nebolo to predstavenie, ktoré vidíme, a po ukončení zanecháva ešte krátke dojmy, tie totiž zanecháva doteraz, vyvoláva rôzne myšlienky a doteraz núti rozmýšľať a vracať sa k niektorým obrazom, ktoré zostali v hlave nevysvetlené. Oresteia šokovala. A tak by to v divadle malo byť.

Autorka textu: Martina Gáliková, 3.A trieda

Toto predstavenie videli študenti 3.A a 3.C triedy v SND Bratislava 9.10.2012. Vstupenky mali žiaci po 3 a 3,50 Eur a cesta 8 Eur. Návštevu predstavenia pripravila a realizovala PaedDr. A. Rosenbergová, vyučujúca SJL.


Text Martiny Gálikovej sme poslali na tlačové oddelenie SND v Bratislave a v týchto dňoch nám prišla odpoveď od generálneho riaditeľa SND v Bratislave, Mariána Chudovského.

Milá Martina,

prijmite môj srdečný pozdrav! Rozhodol som sa Vám napísať, pretože sa mi dostala do rúk Vaša úvaha, recenzia na predstavenie našej činohernej novinky Oresteia, ktorú ste navštívili spolu so svojimi spolužiakmi z gymnázia a s pani profesorkou Rosenbergovou. Zaujalo ma a zároveň aj potešilo, s akou vnímavosťou dokážete opísať svoje pocity, postrehy, dojmy a myšlienky, ktoré vo Vás vyvolala táto inscenácia antickej drámy. Je to nielen náročný text, ale aj divadelné spracovanie režisérom Rastislavom Ballekom si vyžaduje veľmi pozorného, otvoreného a vzdelaného diváka, preto mám veľkú radosť, že táto inscenácia dokáže osloviť aj mladú generáciu, čoho dôkazom je Vaša recenzia.

Chcem Vám zaželať veľa úspechov v štúdiu a ešte mnoho nezabudnuteľných a inšpiratívnych zážitkov z navštívených predstavení činohry, ale aj opery a baletu. A budem rád, ak opäť zavítate do Slovenského národného divadla.

S pozdravom Marián Chudovský

generálny riaditeľ SND

Fotogaléria