Celoslovenské úspechy našich žiakov v literárnej tvorbe

Každoročne vyhlasuje Národné literárne centrum, Mesto Šaľa a Nitriansky samosprávny kraj literárnu súťaž Esej Jána Johanidesa. Myšlienky tohto literáta sa stanú na niekoľko dní korálkami v hlavách autorov súťažných textov. Tí ich spájajú, variujú, až vznikne jeden celok, ktorý vedie čitateľa k nazretiu do vlastnej duše, k pohybu vlastnej identity.

„Som márnotratný syn. Márne som tratil tie poslušné chvíle a stratený ich predával za záblesky radosti. Deň práce na poli za búrlivú noc, litre potu za vôňu vankúša na obed. Som ten kajúci sa pes, ktorý sa vrátil domov po tú najpompéznejšiu hanbu a som ten človek, ktorý mal v živote šťastie. Kto z vás, okrem môjho brata, ma odsudzuje? Mnohorakosť nášho sveta je taká hravá, dá sa odsúdiť v podstate za všetko, aj za hŕstku snov vo vačku.” Toto sú úvodné slová eseje Martiny Gálikovej zo 4.A, ktorá svojou poetikou reagovala na nadčasovú a v tejto modernej dobe veľmi apelujúcu myšlienku J. Johanidesa: Niet márnotratného syna a niet márnotratného otca. Je len nepochopenie. 15. apríla 2014 si bola v Šali prevziať ocenenie za 2. miesto v tejto súťaži.

Osobitnou prémiou bol ocenený aj ďalší náš maturant, Dávid Homola z VIII.D, ktorý venoval svoje myšlienky téme: Spisovateľ nie je na svete preto, aby demonštroval svoje zranenia a apeloval na žľazy, ale aby poskytoval prvú pomoc, aj keď nedokonalú. A Dávidove slová prinášajú silné posolstvo o živote: „Pochopil som, že som si ukradol tri slová zeme. Rovnako silné, rovnako slabé. Všetky tri ukrývajú bolesť, aj strach, aj šťastie. Ale len jedno slovo pre mňa znamenalo istú pomoc. Vďaka nemu som pochopil dôležitosť ľudskosti. A hoci Canis je občas dobitý, dokopaný a všetci zraňujú jeho city kvôli egoizmu, stále verí a dáva nádej, ktorú ostatní ľudia berú z dlaní. Canis je čarovné slovo. Uctieva a pomáha. Ľudom ako sme my.”

Obom oceneným študentom blahoželáme a ďakujeme za výnimočnú reprezentáciu školy.

PaedDr. Anna Rosenbergová