Divadlovali sme

Dňa 16.10.2013 sa študenti I.A a III.A triedy, spolu so svojimi triednymi profesormi, zúčastnili kvalitného divadelného predstavenia, od prvého známeho dramatika západného literárneho kánonu, Aischyla-Oresteia.

Nadčasový príbeh „manželskej hádky” a jej pokračovanie v generácii ich detí možno dodnes interpretovať politicky a v rovnakej miere sa nachádza v duši každého človeka. Riešenie nikdy sa nekončiaceho rodového násilia medzi rodičmi a deťmi, ako aj vojna bohov, nás všetkých veľmi zaujala.

Okrem vážneho a stále aktuálneho námetu hry treba pochváliť aj hercov, ktorých výkony spravili z tejto hry jedinečný zážitok. Ak už pre nič iné, obľúbenci Roberta Rotha si prídu na svoje. Vzhľadom k tomu, že jeho herecký výkon hraničil s geniálnou posadnutosťou, nám nezostáva nič iné, než vzdať mu hold. Orest v jeho podaní vyvolá vo vyspelom erudovanom divákovi dilemu, či je vôbec možné hrať svoju rolu tak, až sa divákom zastavuje dych. Je to herec, kvôli ktorému sa chodí do divadla a každá ním stvárnená rola posúva hranice divadelného „kumštu až do oblakov.” Je jasné, že predstavenie takejto kvality a náročnosti nepochopí povrchný divadelný percipient. Presná analýza a interpretácia autorovho zámeru v tejto tragédii p. prof. Končalom nám všetkým umožnili, aby sme hru pochopili s pocitom veľkého divadelného nadšenia.

Na záver treba poďakovať p. profesorke Alene Končalovej a p. profesorovi Dušanovi Končalovi za to, že sa postarali, aby sme prežili veľký kultúrny zážitok a taktiež za príjemné prežitie dňa v našom hlavnom meste.

Júlia a Hana Herdové

Fotogaléria