Exkurzia v automobilke Volkswagen

Dňa 11.11.2013 sme sa my, žiaci III.B a VI.D triedy, zúčastnili exkurzie v podniku Volkswagen Slovakia, a.s. v Bratislave. Exkurziu zorganizovali Mgr. Elena Ujčíková a Dr.Viera Šedíková.

Hneď po vstupe do závodu nás uvítali 3 zamestnanci, ktorí nás sprevádzali celou exkurziou, ktorá bola zameraná hlavne na výrobu automobilov a nie súčiastok do nich. Sprievodca nás oboznámil hlavne s tým, ako sa automobil postupne skladá do výsledného modelu, ako Volkswagen dbá na životné prostredie a nakoniec po exkurzii nám umožnil vyskúšať si niektoré modely áut. Základné informácie o závode sme si vypočuli v Autofóre, kde nám premietli krátky film o vzniku a pôsobení závodu v Bratislave.

Skutočným zážitkom bola prehliadka montážnej haly (za plnej prevádzky), ktorá má veľkosť rovnajúcu sa ploche 21 futbalových ihrísk. Pre ilustráciu uvádzame základné informácie o Volkswagene získané z webstránky Volkswagen Slovensko, a.s.: Koncern Volkswagen je najväčším európskym a tretím najväčším výrobcom automobilov na svete. Závody má v 15 krajinách Európy (Nemecko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Veľká Británia, Taliansko, Poľsko, Portugalsko, Rusko, Slovensko, Španielsko, Česká republika, Maďarsko, Ukrajina, Francúzsko a Švédsko) a 7 krajinách Ameriky, Ázie a Afriky (Mexiko, Brazília, Argentína, Čína, India, Južná Afrika, USA). Pôsobí v celkovo 153 krajinách sveta. Pod koncern patria značky Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Lamborghini, Bugatti , Scania, Bentley, Porsche. Od vzniku spoločnosti Volkswagen Slovakia v roku 1991 ubehlo už 22 rokov. VW SK je najväčším a najdlhšie produkujúcim výrobcom automobilov v modernej histórii Slovenskej republiky. Volkswagen Slovakia pôsobí na Slovensku prostredníctvom svojich troch prevádzok. V najväčšom závode v Bratislave produkuje osobné automobily a prevodovky. V Martine (závod bol založený v roku 2000) vyrába komponenty do automobilov koncernu Volkswagen a v najmenšej prevádzke v Košiciach pripravuje vozidlá pre ruský trh. VW SK má okolo 8400 zamestnancov. V bratislavskom závode s rozlohou 1 780 058 m2 sa exkluzívne vyrábajú vozidlá Volkswagen Touareg, Audi Q7, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky pre automobily koncernových značiek VW, Audi, Seat a Škoda. Do jeho produkčného portfólia patrí aj prvé vozidlo koncernu VW s hybridným pohonom Volkswagen Touareg Hybrid. Prvé sériové vozidlo s logom VW bolo v bratislavskom závode vyrobené vo februári roku 1992. Aktuálne sa len v Bratislave vyrábajú VW up!, Škoda Citigo a Seat Mii.

Po zaujímavom zážitku nás čakala už len cesta domov, ktorú sme si spríjemnili pozeraním filmu. :) :) :)

Matúš Herc