Náš úspech v súťaži „Mladý Európan“

Dňa 9.4.2014 bolo chladné a daždivé počasie, čo neveštilo nič dobré. Plní očakávania, napätia a vedomostí sme sa stretli (ja, Peter a Matúš) s pani profesorkou na autobusovej zastávke. Cesta autobusom nebola nič moc. Autobus bol úplne preplnený a cesta bola veľmi dlhá. Po vystúpení v Nitre naše ďalšie kroky smerovali do budovy Agroinštitútu, ktorá bola aj dejiskom súťaže.

Zavítali sme do miestnosti, kde v dvoch radoch bolo za sebou desať lavíc. Po krátkej chvíli sa nám podarilo nájsť stôl s názvom našej školy. Boli sme jediné družstvo v zložení jedno dievča a dvaja chlapci. Súťaž pozostávala z troch častí. V prvom kole sme sa potrápili s testom, v ktorom bolo 50 otázok a mali sme na ne len 20 minút. Počas prestávok nám bolo k dispozícií chutné jedlo a nápoje. Organizátori si pre nás v druhej časti pripravili skladanie puzzlí. Mali z nich vzniknúť Tatry. Po tejto úlohe postúpili do posledného kola len prvé tri družstvá. Boli sme mimoriadne prekvapení a zároveň hrdí, že sme obsadili druhé miesto. V treťom finálovom kole sme si vyberali otázky podľa bodov a odpovedali sme na ne ústne. Táto disciplína bola nesmierne ťažká, otázky boli náročné a podľa môjho názoru mnohé z nich ani nesúviseli s EÚ.

Nakoniec sme obsadili tretiu priečku a za umiestnenie sme dostali vecné ceny a diplomy, ktoré boli aspoň malou útechou za vynaloženú námahu. Táto súťaž bola pre mňa plná zážitkov a verím, že sme si z nej odniesli len dobré skúsenosti. Na záver by som chcela poďakovať pani profesorke Anne Havetovej za jej starostlivú prípravu. Poďakovanie patrí aj celému nášmu družstvu, ktoré tvorili: Alena Gregůrková III.A, Peter Šabo III.A a Matúš Obert III.B.

Autorky textu: Alena Gregůrková a Michaela Karaffová

Fotogaléria