Projekt Zdravie na tanieri 2013

Potravinová pyramída

Kto by nechcel byť zdravý, mať dobrú postavu, možno až dokonalú, mať kopec priateľov, žiť si bez stresov, problémov? Snáď každý. Ale...pozrieme ráno do zrkadla, potom do chladničky a po príchode do školy na rozvrh hodín dnešného dňa a vysnívané méty sú razom preč.

Aký život to žijeme? Ako sa stravujeme? Ako sa staráme o svoje telesné aj duševné zdravie? Tieto otázky, a hlavne odpovede na ne, sa stávajú už celospoločenskými otázkami. Formovanie správnych stravovacích návykov, správneho životného štýlu je jednou z naliehavých otázok výchovy mladej generácie.

Výchovno-vzdelávací proces mladej generácie zahrňuje aj tieto okruhy problémov, lebo sa dotýkajú každého žiaka. Preto sa naša škola zapojila do projektu Zdravie na tanieri 2013, na ktorý poskytlo dotáciu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Zdravý spôsob života zahŕňa nielen primerané druhy činností a ich vyváženie, ale predovšetkým zdravú výživu. Nezdravý spôsob stravovania, najmä pri poldennom sedení v škole a nedostatočnom pohybe podporuje vznik obezity, spôsobujúcej vysoký krvný tlak, cukrovku druhého typu alebo rôzne ochorenie srdca a ciev.

Prostredníctvom aktivít nášho projektu získajú žiaci poznatky o zdravom spôsobe výživy, správnom životnom štýle.

Ciele projektu:

  • rozvíjať u žiakov hodnotovú orientáciu, sebauvedomenie, zodpovednosť za svoje zdravie, aby sa vedeli správne rozhodnúť, čo je pre nich prospešné, a čo škodlivé,
  • rozvíjať správne stravovacie a hygienické návyky,
  • vytvárať postoje, ktoré ich napĺňajú, aby mohli povedať sme „šťastní, lebo sme zdraví“,
  • naučiť ich konať uvedomele, zodpovedne k sebe samému, k okoliu, so snahou fixovať tieto návyky,
  • starostlivosť o telesné zdravie žiakov a zamestnancov školy.

Teoretickým východiskom pre naše aktivity sú vedomosti žiakov, ktoré nadobudnú počas vyučovacieho procesu na hodinách biológie – odborné poznatky na hodinách cudzích jazykov, etiky, náboženskej výchovy, estetiky, výtvarnej výchovy, umenia a kultúry, kde získavajú zručnosti a formujú svoje spoločenské postoje.

Projekt prebieha v mesiacoch september – december. Počas týchto mesiacov sa žiaci môžu tešiť na tieto aktivity: mliečna desiata (300 €), ovocná desiata (300 €), medzitriedna súťaž v príprave zdravých nátierok, zeleninových a ovocných kokteilov (300 €), tvorba obrazcov z plodov jesene, tvorba leporela „Zdravá kuchárka u nás doma“ - prezentácia zozbieraných receptov starých mám v knižnej podobe, v ppt prezentáciách (60 €) beseda so zubným lekárom spojená s ukážkou správnej starostlivosti o zuby „Krásny biely úsmev pre každého.“(200 €), pečenie medovníkov a vianočných oblátok (200 €).

Mať sny, ciele, dokázať svojou pevnou vôľou ich realizovať, je ukážkou sily ducha človeka. Aj my sme presvedčení, že po realizácii týchto rôznorodých aktivít dokážu mnohí naši žiaci, že poznajú správny spôsob života a že podľa jeho zásad žijú. Lebo, povedzme si pravdu, tá dobrá postava je tiež kapitál a ešte keď sa spojí s chytrými myšlienkami a krásnou dušou...