Študentská kvapka krvi

Slovenský Červený kríž odštartoval 14. októbra 2013 v poradí už 19. ročník kampane Študentská kvapka krvi. Kampaň zameranú na oslovovanie darcov krvi organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR (NTS SR) a hematologicko-transfúznymi oddeleniami (HTO) nemocníc. Heslom tohtoročnej Študentskej kvapky je: Nemusíš robiť nič – najdôležitejšie je však rozhodnutie empatického srdca.

Tento apel Slovenský Červený kríž adresuje darcom a potenciálnym darcom krvi – stačí sa rozhodnúť a prísť darovať krv - na mobilný odber, odberové miesto NTS SR alebo HTO nemocníc, kde už všetko potrebné urobia profesionáli.

Študentská kvapka krvi má celoslovenskú pôsobnosť s dosahom najmä na školy, ale aj firmy a organizácie. Jej cieľom je primäť najmä mladých ľudí, aby chodili darovať krv pravidelne, čím sa zabezpečuje dostatok krvi v našom zdravotníctve. Už takmer dvadsaťročná tradícia kampane prináša ovocie, jej výsledkom je získanie tisícov pravidelných darcov krvi.

Plne si uvedomujúc dôležitosť vety „Daruj krv - zachrániš život!” sa opäť stali súčasťou tohto projektu aj študenti Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach. Dňa 19. novembra 2013 sa spolu 22 odvážlivcov zo IV.A, IV.B, IV.C, VIII.D a III.B triedy zúčastnilo odberu, ktorý prebiehal v SOŠ v Zlatých Moravciach. Po prekonaní prvotného strachu, typického pre väčšinu prvodarcov, celý odber prebiehal v uvoľnenej a priateľskej atmosfére, ku ktorej prispel veľkou mierou personál z NTS Nitra ako aj zástupcovia MO SČK Zlaté Moravce . Myšlienka pomôcť druhým bola silnejšia ako spomínaný strach, a preto každého darcu po odbere sprevádzal pocit spokojnosti a zadosťučinenia.

Zapojenie študentov do dobrovoľného darovania krvi sa postupne stáva v našej škole tradíciou, čoho dôkazom je stále rastúci počet darcov z ich radov. Veríme, že nabudúce sa nájde ešte viac mladých ľudí ochotných nezištne pomôcť, pretože človek nikdy nevie, kedy takúto pomoc bude potrebovať práve on.

RNDr. Klement Chren