Thomas Mann: Buddenbrookovci

Učebnica literatúry pre 3. ročník SŠ uvádza: „Thomas Mann bol poprednou osobnosťou nemeckej literatúry. Vo svojich dielach zobrazoval spoločenský a kultúrny vývoj Nemecka na konci 19. a na začiatku 20. storočia. Román Buddenbrookovci, s podtitulom Úpadok rodiny, zobrazuje vývoj niekoľkých generácií nemeckej veľkoobchodníckej rodiny.“

Buddenbrookovci a začiatok 21. storočia? Preklad M. Hvoreckého priniesol do SND nadčasové otázky. Je rodina tým jediným a správnym lukom a šípom môjho života? Sú rodinné tradície, zásady a normy dogmou pre všetkých jej členov? Nakoľko môže alebo musí rodič určovať životné smerovanie svojho dieťaťa? Určite mnoho ďalších otázok sa túlalo hlavami našich žiakov VII.D a I. B triedy, ktorí toto predstavenie videli 9.5.2014 v dopoludňajších hodinách vo veľkej sále činohry SND v Bratislave. Predstavenie bolo hereckým koncertom viacerých členov hereckého súboru SND: T. Maštalíra, Z. Studenkovej, M. Hubu, F. Kovára, Z. Fialovej, ale aj mladej hereckej generácie: P. Vajdovej, B. Bystrianskeho, D. Fischera, P. Brajerčíka.

Priestor pre diváka vytvoril aj scénograf P. Borák, na javisko neumiestnil takmer žiadne kulisy, môžeme uvažovať, že keď sa zaoberáme človekom a jeho väzbami, veci nie sú potrebné. Dominantou scény boli posuvné plošiny, ktoré vytvárali písmeno X. Akoby jeho stred bol obrazom centra rodiny.

Záverečný moment: vo vypredanom hľadisku sedeli dôchodcovia a študenti, a predsa boli momenty, kedy hľadisko „nedýchalo“. Oba komponenty vytvorili vnímaním hry dokonalý kruh.

Finančné náklady: vstupenky – 3,50 Eur, doprava – 7,20 Eur.

PaedDr. Anna Rosenbergová

Fotogaléria