Valentínska kvapka krvi

10. februára 2014 sa začal 18. ročník celoslovenskej kampane Slovenského Červeného kríža Valentínska kvapka krvi, ktorá opäť rozprúdila krv v žilách na celom Slovensku a potrvá do 14. marca 2014. Heslo tohtoročnej kampane - Pre niekoho si ten pravý - sa neprihovára len zaľúbencom. Chce všetkým pripomenúť, že každé rozhodnutie človeka darovať krv zachraňuje niekomu život a práve tá tvoja môže byť tou pravou v rozhodujúcom momente pre odkázaného.

Celoslovenská kampaň je zameraná na oslovovanie darcov krvi hlavne z radov mladých ľudí, no oslovuje aj pravidelných darcov krvi. Jej cieľom je šíriť myšlienku darcovstva krvi, najmä výchovou k darcovstvu krvi. Táto náborová kampaň je druhou najväčšou kampaňou, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž (SČK) v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR (NTS SR) a hematologicko-transfúziologickými oddeleniami nemocníc (HTO).

Plne si uvedomujúc dôležitosť vety „Daruj krv - zachrániš život!” sa stali súčasťou tohto projektu aj študenti Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach.

Dňa 11. februára 2014 sa spolu 11 odvážlivcov z maturitných ročníkov zúčastnilo odberu, ktorý prebiehal v SOŠ technickej v Zlatých Moravciach. Po prekonaní prvotných obáv, typických pre väčšinu prvodarcov, celý odber prebiehal v uvoľnenej a priateľskej atmosfére, ku ktorej prispeli sestričky z NTS Nitra, pracovníčky MO SČK i dobrovoľné pomocníčky z našej školy, ktoré sa vzorne starali o doplnenie kalórií a energie odovzdanej pri odbere. Myšlienka pomôcť druhým bola silnejšia ako spomínaný strach, a preto každého darcu po odbere sprevádzal pocit spokojnosti a zadosťučinenia.

Zapojenie študentov do dobrovoľného darovania krvi sa už stal v našej škole tradíciou. Veríme, že nabudúce sa nájde ešte viac mladých ľudí ochotných nezištne pomôcť, pretože človek nikdy nevie, kedy takúto pomoc bude potrebovať práve on.

RNDr. K. Chren