Bábiky modelkami

Dňa 15. 4. 2015 navštívila naša trieda s pani profesorkou Mgr. Alenou Končalovou výstavu Slovenský ľudový odev v miniatúrach, ktorá sa konala v priestoroch Mestského múzea. Pani Kornélia Nemešová nám poskytla netradičný pohľad na regionálnu mnohotvárnosť slovenského ľudového odevu. Zaujímavým spôsobom nám predstavila autorov zbierok - manželov Bellovičových, ktorých k výrobe miniatúrnych krojov motivovala návšteva skanzenu v Zuberci.

Väčšinu ľudových odevov vyrobili v Írsku, kde 7 rokov pracovali. Na Slovensku nakupovali stuhy a flitre a v Írsku zase látky, čipky a bábiky. Kroje šili po príchode z práce - večery sú tam vraj dvakrát dlhšie ako u nás. Zaujímalo nás, prečo si vybrali práve typ bábiky Barbie. Rozhodujúcim faktorom bolo, že tieto bábiky majú aj mužskú formu a proporcionálne sa najviac podobajú dospelej ľudskej postave.

A tak sme mohli obdivovať nádherné kroje takmer z celého Slovenska, kroje letné i zimné, denné, sviatočné a svadobné. Boli vytvorené s maximálnou precíznosťou a vskutku aj bolo vidieť, že si manželia Bellovičoví dali záležať.

Po prehliadke výstavy sme si pozreli Pamätnú izbu Janka Kráľa, kde sme si prezreli materiály zo života básnika Janka Kráľa, ktorý žil v Zlatých Moravciach a po ktorom je pomenované naše gymnázium.

Jana Lukáčová, II.B

Fotogaléria