Súťaž mladých zdravotníkov

29. mája sa už tradične v Nitre konala súťaž mladých zdravotníkov. Ani tento rok si gympláci navštevujúci zdravotnícky krúžok pod vedením p. profesorky Moniky Gálikovej nenechali túto udalosť ujsť. Naši študenti súťažili v rámci dvoch tímov. Tím „starších“ pozostával zo žiakov III.B triedy a tím „mladších“ zo žiačok I.A a I.B.

Súťaž sa konala v parku pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Naši spolužiaci museli prejsť rôznymi súťažnými aj nesúťažnými stanovišťami. Na každom súťažnom stanovišti si najskôr mladí záchranári pozreli scénku zahratú figurantmi a následne sa pustili do ošetrovania. Pri plnení úloh je veľmi dôležité okrem vykonania všetkých potrebných opatrení aj napr. opísať postup, zabezpečiť prostredie alebo zavolať záchrannú službu. Výnimkou bolo stanovište KPR – kardiopulmonálnej resuscitácie, kde boli súťažiaci preskúšaní z resuscitácie vykonávanej na umelej figuríne. Pravdaže nešlo iba o praktické zručnosti, ale aj vedomosti o Slovenskom Červenom kríži, ktoré si zúčastnení otestovali na testovom stanovišti. Medzi jednotlivými súťažnými boli aj nesúťažné stanovištia napr. s pani policajtkou o kriminalite a drogovej závislosti, s pracovníkmi v rámci civilnej ochrany o spôsobe ochrany v prípade jadrovej havárie ale aj s psovodmi – záchranármi o náplni ich práce, v ktorých mali všetci možnosť získať veľmi užitočné informácie.

Po skončení súťaže sa vyhlasovali najlepšie družstvá. Prvé miesto obsadilo družstvo zo Strednej odbornej školy veterinárnej v Nitre. Naše družstvá sa bohužiaľ nedostali do prvej trojky, no napriek tomu mali chválitebný počet získaných bodov. Tento ročník bol tak ako aj všetky predošlé veľmi príjemnou skúsenosťou, čo motivovalo našich žiakov a určite sa zúčastnia aj na budúci rok.

Fotogaléria