Aktivity skupiny mládeže SČK pri Gymnáziu Janka Kráľa

Humanistické posolstvo Slovenského Červeného kríža napĺňame svojimi celoročnými aktivitami aj v našej škole. Východiskom praktických zručností sú vedomosti, ktoré sme si overili v zdravotníckej súťaži. Zaujímavé úlohy sme plnili v projekte Spolu to zvládneme, ktorého cieľom je prostredníctvom participácie rôznych generácií na spoločných aktivitách podporiť a posilniť medzigeneračnú solidaritu, a tak pomáhať ľuďom.

Naša skupina spolupracuje s domovom dôchodcov Úsmev v Zlatých Moravciach. Spoločné stretnutie bolo zamerané na komunikáciu, rozprávali sme sa o ich minulosti, či životných skúsenostiach. Ďalšie stretnutia plánujeme počas prázdnin, kedy im chceme svojou prítomnosťou spríjemniť deň.

S našimi zručnosťami a vedomosťami sme sa podelili aj so žiakmi tretieho ročníka, kedy sme im pripravili zdravotnú prípravu v rámci Kurzu ochrany života a zdravia. Pre žiakov sme si pripravili školenie o Červenom kríži a o darcovstve krvi, ukážky prezentácií si najskôr pozreli interaktívne a neskôr mali možnosť si vyskúšať ich obsah aj v realite na pripravených hraných scénkach. Rovnaké školenie pripravujeme aj pre Strednú odbornú školu polytechnickú v Zlatých Moravciach, ktoré sa uskutoční dňa 28. 06. 2016 na pôde ich školy.

Žiakov Základnej školy Mojmírovej v Zlatých Moravciach sme 21. 6. 2016 precvičili v teoretických aj praktických úlohách, 24. 6. sa ďalšie štyri žiačky zúčastnili tzv. protidrogového dňa na Základnej škole vo Vinodole, kde prednášali o prvej pomoci a museli dokonca ošetrovať aj reálne zranenia.

Komplexná zdravotnícka výchova, osveta, schopnosť poskytnúť správne prvú pomoc v zložitých situáciách je súčasťou našich školských ako i mimoškolských aktivít.

Text: Viktória Čižmáriková

Fotogaléria