Družobná návšteva v Jindřichovom Hradci

V dňoch 9. až 11. júna žiaci prvého až tretieho ročníka našej školy navštívili partnerskú školu v českom mestečku Jindřichův Hradec.

Na cestu sme sa vydali vo štvrtok ráno, sprevádzaní slniečkom a príjemnou náladou. Aj napriek slabšiemu dažďu, ktorý nás vítal za hranicami Slovenska, nám počasie prialo počas celého výletu. Po dlhej ceste sme konečne dorazili do Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichovom Hradci. Už z autobusu sme videli nedočkavé tváre našich českých priateľov, ktorí nás privítali a ukázali nám svoju školu. Budova gymnázia je tomu nášmu veľmi podobná, veď ju projektoval ten istý architekt. Po prehliadke školy a dobrom obede sme sa presunuli do miestneho múzea, kde nás čakalo slávnostné privítanie riaditeľom školy a starostom mesta. Zvyšok dňa sme mali voľný program, zvítali sme sa s novými alebo staronovými priateľmi a ich rodinami. V piatok ráno sme cestovali do mesta Tábor. Pár kilometrov pred cieľom sme sa zastavili prezrieť si Kozí Hrádek, čo je zrúcanina hradu, spojená so životom cirkevného reformátora Jána Husa. V meste Tábor nás čakalo mnoho historickým pamiatok. Najzaujímavejším objektom našej piatkovej exkurzie bolo Táborské stredoveké podzemie, kde sme si zo zaujímavého výkladu odniesli nové dejepisné poznatky. Sobotné ráno sme využili na ďalšie potulky mestom. Nahliadli sme do miestneho múzea, ktoré sa okrem iného pýši najväčším mechanickým betlehemom na svete – Kryzovými jasličkami. Bodkou za naším výletom bola návšteva zámku v Jindřichovom Hradci.

Tri dni ubehli veľmi rýchlo a lúčenie na konci pobytu bolo náročné. No je isté, že táto návšteva nám dala veľa príjemných zážitkov, na ktoré nezabudneme. Veríme, že naše školy budú pokračovať v peknej tradícii aj počas ďalších rokov. Česko a Slovensko sú krajiny, ktoré si boli vždy blízke, a tak ani pre nás nebolo ťažké nájsť si nových priateľov medzi českými študentmi.

Fotogaléria