Keď sa aj „veľkí“ žiaci cítia ako trpaslíci

Okres Zlaté Moravce je veľmi významný nielen početným zastúpením stredných škôl, ale sme výnimoční aj v tom, že tu máme jednu z mála jadrových elektrární na Slovensku. V Týždni vedy a techniky nám vedenie školy umožnilo exkurziu do Mochoviec. V pondelok 9. 11. 2015 sme my, žiaci IV.D a III.A spolu s našimi triednymi profesorkami PaedDr. Šedíkovou a Mgr. Končalovou, nasadli do autobusu a tešili sa na návštevu jadrovej elektrárne.

Najskôr sme sa boli pozrieť v hlavnej budove, kde sme videli film o počiatkoch vzniku energie a sveta a skúsili sme mnoho iných aktivít, pri ktorých sme si prehĺbili svoje vedomosti o energiách a ich využívaní vo svete. Takisto sme sa boli pozrieť v priestoroch, kde sa riadi reaktor, no bola to len cvičná miestnosť, takže nám žiadne riziko nehrozilo. Potom sme šli do inej budovy, kde prebiehajú výcviky inžinierov a pochopili sme, že príprava týchto odborníkov je veľmi náročná. Videli sme komíny, z ktorých unikala do vzduchu vodná para a vytvárala jemné obláčiky. Určite to nejedného z nás nadchlo, však väčšinou vidíme komíny len z diaľky ako maličké stavby, a teraz sme sa pri nich cítili ako trpaslíci.

Bola to naozaj zaujímavá exkurzia, ktorá prehĺbila naše vedomosti a priblížila nám jedinečný technický objekt nášho regiónu.

Nikola Káčerová, III.A

Fotogaléria