Vyhodnotenie lyžiarskeho výchovno-výcvikového kurzu v školskom roku 2015/2016

Študenti Gymnázia Janka Kráľa sa v tomto školskom roku zúčastnili lyžiarskeho výchovno-výcvikového kurzu v dňoch od 25.1. – 29.1.2016. 47 žiakov bolo ubytovaných na chate Limba v lyžiarskom stredisku Donovaly. Vedúcim kurzu bol Mgr. Igor Haveta a inštruktormi lyžovania boli Mgr. Peter Černo, Mgr. Peter Gahér, PaedDr. Anna Havetová, ktorú od stredy večera vystriedala Mgr. Viera Mihalková. Pedagogický dozor po výcviku vykonávala Mgr. Alena Rakovská, ale tiež len do stredy. Pedagogický dozor sa osvedčil a odporúčam, aby tento dozor bol celý LVVK, nakoľko výcvik so žiakmi je náročný a inštruktori si potrebujú oddýchnuť.

LVVK začal v pondelok, 25.1.2016, kedy sme sa ubytovali a zoznámili s poriadkom ubytovania a s priestormi hotela. Prostredie, v ktorom sme boli ubytovaní bolo hotelového typu – každá izba pre 3 študentov mala samostatnú kúpeľňu, WC a televízor. Stravovanie bolo zabezpečené trikrát denne (raňajky, obed, večera) formou hotelovej obsluhy. Po lyžiarskom výcviku bol študentom k dispozícii bazén v areáli hotela, sauna (suchá, eukalyptová) a spoločenské hry.

Počas pobytu sme bodovali čistotu a poriadok izieb. Študenti k bodovaniu pristupovali zodpovedne.

Lyžiarsky výcvik sa konal na svahoch Ski centra Donovaly – Záhradište. Žiaci boli rozdelení do 4 družstiev. Môžeme spokojne konštatovať, že všetci študenti zvládli základy lyžiarskeho výcviku, v utorok ráno všetci vedeli využívať výhody vlekov Poma a zvládli nástrahy svahu na Záhradišti. Výcvik pozostával zo základných prvkov lyžovania – chôdza, obraty, výstupy, pády, základný zjazdový postoj, zjazd po spádnici, obojstranný prívrat po spádnici, zastavenie v obojstrannom prívrate, oblúky v obojstrannom prívrate.

V popoludňajších hodinách žiaci odpočívali, počúvali hudbu, sledovali televízny program, pripravovali svoj program na večer, ktorým bavili svojich spolužiakov. V stredu popoludní relaxovala väčšina žiakov v bazéne a naberala nový dych na nasledujúce lyžiarske dni.

Každý večer bol denný rozkaz, kde sa žiaci dozvedeli program na nasledujúci deň. Počas celého lyžiarskeho výcviku vládla medzi žiakmi a inštruktormi príjemná atmosféra, žiaci dodržiavali pokyny inštruktorov na svahu, ale aj na ubytovni, boli slušní voči sebe i personálu ubytovne. Nevyskytli sa žiadne závažné problémy.

LVVK bolo financované zo štátnych zdrojov vo výške 150 €. Žiaci si platili iba vleky vo výške 7 € na deň. Žiak, ktorý sa zo zdravotných resp. iných dôvodov nezúčastnil výcviku, alebo nepoužíval v daný deň vlek, tomu bola vrátená čiastka 7€ na deň.

Mgr. Igor Haveta

Fotogaléria