Priateľstvo, ktoré krásnie

Je štvrtok 8. 10. 2015 a na nádvorí nášho históriou dýchajúceho Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach sa možno váhavo, no určite s veľkou zvedavosťou pomaly zhromažďuje skupina 29 študentov a 6 pedagógov z družobného Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichovom Hradci.

Zvedavosť sa zračí aj na tvárach našich študentov, ktorí vítajú s pohostinnosťou nám tak vlastnou svojich budúcich priateľov z Čiech.

Je to sľubný začiatok veľavravných priateľstiev a nezabudnuteľného stretnutia, ktoré trvalo tri dni.

Tri dni, ktoré vybudovali nové priateľstvá, možno aj nové vzťahy a ktoré umožnili našim novým priateľom, aby spoznali čarokrásne zákutia starobylého banského mesta Banskej Štiavnice. Tu naši vzácni hostia navštívili banské múzeum v štôlni Bartolomej. Malebnosť krás prírodnej scenérie Štiavnických vrchov mohli obdivovať z hradieb Starého zámku, ktorý je jednou z dominánt stredovekej Štiavnice.

Záver tohto spoločného nezabudnuteľného stretnutia sme prežili nádherným výstupom na čiastočne zrekonštruované hradby hradu Hrušov. Odmenou za malú námahu nám bol krásny výhľad na okolitú malebnú krajinu. Smutné chvíle rozlúčenia, no aj radosti, že sa znova stretneme, sme prežili na nádvorí prekrásneho kaštieľa v Topoľčiankach.

Je to úžasný pocit vedieť, že tieto úprimné obojstranné vzťahy a osobné priateľstvá nás spájajú už celé roky a že vekom nestarnú, ba práve naopak mocnejú a naberajú na sile.

Sme skutočne hrdí a šťastní zároveň, že naši priatelia a ich študenti z družobného Gymnázia v Jindřichovom Hradci k nám radi chodia a nachádzajú u nás nielen krásy našej prírody, kultúrnych a historických pamiatok, ale hlavne v nás vidia skutočných a pohostinných priateľov, s ktorými ani jedna spoločne prežitá chvíľa života nie je zbytočne stráveným časom. A takéto vzťahy a priateľstvá sa oplatí upevňovať a chrániť.

Text: Mgr. Dušan Končal

Foto: Mgr. Peter Černo