Škola trochu inak 2015

Odhaľme tajomstvá vedy, inšpirujme sa, poznávajme seba...

Magická streda, 11. 11. 2015, a toľko udalostí: je stred Týždňa vedy a techniky, naša škola otvorila svoje dvere žiakom 9. ročníkov základných škôl a ešte aj Sagan sa žení! Tak skúsime prejsť „okom kamery“ po chodbách Gymnázia Janka kráľa v Zlatých Moravciach. Začíname v aule. Čože? Kuba? Kto by nechcel ísť? Pútavé rozprávanie Doc. RNDr. Alfréda Krogmana, PhD. z Katedry geografie a regionálneho rozvoja UKF v Nitre vzbudilo záujem mnohých študentov. No a tie zábery? Treba pripomenúť, že bolo zreteľne vidieť aj rozdiely, v mnohých oblastiach života. Tak snáď niekedy... Keď nie na Kubu, tak spoň trochu bližšie, na Cyprus. Mgr. Jaroslav Košťál, PhD., botanik CHKO Ponitrie, navštívil národné parky tohto ostrova. Bohatý dokumentačný materiál sprostredkoval žiakom postupy vedeckého botanického bádania priamo v teréne. V učebni fyziky už identifikujeme zvučný hlas: „Už v starovekých štátoch poznali princípy optiky.“ Mgr. Peter Černo hovorí o fotografii, jej vzniku, vývoji, a samozrejme, o fyzikálnych aspektoch tohto javu. Fotky treba, napríklad zo spomínanej Kuby, Cypru alebo aj Kanady, USA.

Bol nahodený, milý, vtipný. O kom to druháčky hovoria? Už sme našli Adama Šebeňu zo IV.A triedy. Jeho športová kariéra pravého obrancu, trojnásobného majstra Slovenska vo svojej kategórii, nabrala v 17 rokoch snové méty: Kanada, klub Alliston Coytes, liga GMHL, spoluhráči Rusi, Švédi, Kanaďania. Jedna chvíľa, moment, zvrat. Majster Život strieľa góly, ktoré sa nepodarí chytiť. A tak, Slovensko, Gymnázium Zlaté Moravce, domov, Žitavany. Životné cesty mladých ľudí sú vždy inšpirujúce, dokazujú, že máme spoznať iný svet, krajiny, ľudí, aby sme boli bohatší, ľudskejší. V jazykovej učebni hovorí o svojich životných skúsenostiach Sarah Demešová z VIII.D triedy. Od augusta 2014 do júna 2015 študovala na strednej škole v USA, mesto Milaca, štát Minnesota. Nová kultúra prináša nové zvyky: z náboženského hľadiska je väčšina obyvateľov luteránov, ktorí nosia všade Bibliu. Najväčší šok bola škola: majú veľa voliteľných predmetov, nepoznajú ťaháky a záškolákov „nabonzujú.“ Ešte že sme doma tu!

„Au, pozor, rýchlo, pohni!“ počuť spoza dverí. V učebni naši žiaci, členovia zdravotníckeho krúžku, ktorý vedie RNDr. M. Gáliková, učili svojich spolužiakov zásady prvej pomoci. Často nevieme, čo robiť pri autonehode, alergických reakciách, dusení, krvácaní, poleptaní chemikáliou. Ideme chodbami ďalej a znova sa ozývajú podobné slová. Mgr. M. Duchoň sa venoval trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých. Práve táto veková skupina je ľahko manipulovateľná, neznalá svojich práv a povinností. A reakcie žiakov? „Pán policajt bol úprimný, vtipný, na nič sa nehral, perfektné boli ukážky sabaobrany, Jožo bol hneď na zemi.“

Kroky nás vedú ďalej. „Programovanie mobilných aplikácií v prostredí App Inventor .“ Určite informatici. Tušili sme správne. Doc. RNDr. Gabriela Lovászová, PhD. a Bc. Dávid Petrezsél z Katedry informatiky Fakulty prírodných vied UKF Nitra zaujímavým a hlavne jednoduchým spôsobom prezentovali žiakom tvorbu vlastnej aplikácie prostredníctvom OS Android v mobilnom telefóne. Zrazu sme zistili, že mobily a tablety sa dajú využívať aj zmysluplne. Vyučujúci informatiky, Mgr. P. Gahér a RNDr. K. Chren, nás informovali, že v rámci Týždňa vedy a techniky pripravili a realizovali 9. ročník celoslovenskej informatickej súťaže iBobor 2015, do ktorej sa zapojilo až 69 žiakov v troch kategóriách: kadet 9 žiakov, junior 34 žiakov, senior 26 žiakov. Ale aj v laboratóriu zase diskutujú o technike, o nástrojoch, kladke, mechanických počítačoch. Na stole je kvadrokoptéra. Ing. Ján Drgoňa, doktorand na Chemicko-technologickej fakulte STU Bratislava, prezentuje výdobytky vedy a techniky, aj spomínaný dron. Nevedeli ste, že je to kvadrokoptéra? Ani my nie, ale sme sa naučili. Vo fyzikálnej učebni bolo tradične nabité. Veď tam mal prezentáciu Ing. Milan Polák, pilot VIP. Aj baby sa tvárili, že rozumejú tomu, ako brzdí lietadlo, ako správne naložiť batožinu. Hoci Milan stále tvrdil, že všade sa uplatní ten sedliacky rozum. Pochopiť a precítiť prácu pilota asi nedokážeme. Ale určite nás posúvajú ďalej mnohé Milanove slová: „Vedomosti, vytrvalosť a také to vnútorné odhodlanie nás dokážu dostať tam, kam chceme.“ Spolužiaci, Ing. Ján Drgoňa a Ing. Milan Polák, prišli na pôdu svojej školy, prezentovali svoje veľmi úspešné profesijné životné cesty, ale predovšetkým dokázali, že naša škola výborne pripraví mladých ľudí na ďalšie štúdium a pracovné uplatnenie. Vo vedľajšej odbornej učebni je akosi tichšie. Žiaci IV. D triedy pracujú s edukačnými environmentálnymi pomôckami, ktoré sú časťou práce na projekte Zelená škola a dodala ich firma Envi-Pak. Na vedeckej ceste sa presúvame k človeku, konkrétne k jeho kostiam. V prednáške prof. RNDr. Radoslava Omelku z Katedry botaniky a genetiky FPV UKF v Nitre získavame informácie o procesoch v kostiach, o ich dôsledkoch na život človeka a iných organizmov. Výskum kostí, ktorý sa realizuje na Katedre botaniky a genetiky v Nitre, poskytuje dôležité informácie o človeku, práve pre človeka.

„Máte perfektný akrostichon. A tu skúste ešte 1, 2 verše.“ To bude určite tvorivé písanie. Nápady, hry so slovami,vtipné inzeráty a príbehy. A naučili sme sa, čo je to akrostichon, ako vyvstane perfektná báseň s prvými písmenkami. Vo vedľajšej triede pracujú dievčatá s papierom, nožnicami, lepidlom. Krúžok šikovných rúk? Asi áno. Veď Vianoce sú o niekoľko týždňov, tak sa pripravíme, aj tvorbou vianočných pohľadníc a pozdravov.

Pozerali ste dnes Správy RTVS? Bola tam naša trieda (1.A). Natáčali nás, keď sme boli v Arboréte v Mlyňanoch. Úžasné zábery boli na tých náučných chodníkoch, ale aj vo vnútri, kde sme videli laboratóriá, skúmanie rozličných drevín.

Magická streda, 11.11. 2015, je už minulosťou, ale dojmy žiakov ostávajú. Tak si ich prečítajme. „Veľmi vydarená akcia. Oceňujem, že škola využila mladé talenty, zaujala študentov, ktorí sa možno ešte hľadajú vo svojom živote. Dobré prednášky a aj pekní chlapci. Prednáška bola veľmi poučná, lebo nikdy nevieme, kedy sa ocitneme v takejto situácii. Mám byť sama sebou a študovať to, čo ma baví. Hlavne viac takýchto dní!“

Bol to akoby návrat domov...alebo dojmy Ing. Milana Poláka

Aké to bolo? Bolo to SUPER! Bol to akoby návrat domov. Pardon, nie akoby... Bol to návrat domov.

Viete, tých 8 rokov, ktoré som na našom gympli strávil ako žiak, mi prišlo aj nekonečne dlhých, často únavných, náročných.

Ale stáli za to! Veď od príchodu malého zvedavého dieťaťa sme zažili prechod k pubertálnym, adolescentným rebelom až po štýlový odchod, kedy sme už aspoň na zlomok chvíle dokázali predstierať dospelosť.

To všetko vďaka ľuďom, ktorí obetovali časť svojho života na to, aby nás práve na ten náš život pripravili. Neboli nimi len učitelia ale aj iné stálice školy, ktoré nám často nemalým kúskom seba pomohli. Skrátka, čo je najpodstatnejšie, zostali v nás práve tí ľudia s veľkým Ľ.

Ten pocit, stáť medzi kopou zvedavcov hľadajúcich inšpiráciu a vedomosti, aby mohli žiť plnohodnotný a zmysluplný zajtrajšok, bol úžasný. Nie je vôbec ľahké stáť na opačnej strane - tam za katedrou a snažiť sa posunúť nejakú myšlienku, vedomosť, alebo životnú skúsenosť plnohodnotne ďalej. Možno to celé pre mňa bolo v konečnom dôsledku vyčerpávajúcejšie ako pilotovať lietadlo na 2000 kilometrovom lete.

Bolo tam však ešte čosi omnoho podstatnejšie - tá silná pozitívna energia od žiakov aj učiteľov, ktorá vo mne ešte dlho rezonovala a ona jednoznačne stála za to!

A preto Vám všetkým, s ktorými som sa na mojej návšteve gympla stretol, za tento deň ďakujem!

Váš (uletený) Milan

Fotogaléria