Antropometrické merania na našej škole

Ako súčasť nášho projektu Deň zdravia na škole prebiehali v mesiacoch september a október základné antropometrické merania. Tieto merania zahŕňali: obvod pása, obvod bokov, telesná výška, telesná hmotnosť, kožné riasy, zisťovanie telesnej stavby pomocou moderného prístroja IN BODY. Na našej škole prebiehali merania u žiakov prvého a štvrtého ročníka na základe dobrovoľného súhlasu pod odbornou garanciou Katedry výživy ľudí, Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Merania vykonávali odborní a vedecko-výskumní pracovníci Katedry výživy ľudí.

Nadväzne na tieto merania robia vyučujúci telesnej výchovy testy fyzickej výkonnosti, ktoré budú podkladom k vedeckej štúdii. Katedra je vybavené modernými prístrojmi, ktoré umožňujú získavanie vysoko validných výsledkov všetkých uvedených ukazovateľov.

Zistené výsledky ako spätná väzba pomôžu nielen zistiť nutričný stav žiakov ale pomôžu tak plánovať ďalšie aktivity, zamerané na prevenciu vzniku a rozvoja civilizačných ochorení v dospelosti. Dotazník i namerané hodnoty sú anonymné.

Fotogaléria