Projekt Dorotka a jej priatelia

je národným projektom Mládeže Slovenského Červeného kríža. Zameriava sa na výučbu prvej pomoci a prehĺbenie humanitného cítenia detí v materských školách. Jednotlivé stretnutia sprevádza imaginárna kamarátka Dorotka, ktorá pomáha škôlkarom pochopiť a precítiť témy.

Z nášho gymnázia sa do tohto projektu zapojili Alexander Gajdoš (3.B), Zuzana Majlátová a Radoslava Danková (3.A) pod vedením vyškolenej koordinátorky Simony Koščovej (3.B) zo skupiny Mládeže SČK pri Gymnáziu J. Kráľa.

Priebeh sedenia s malými škôlkarmi je koncipovaný ako príbeh kamarátky Dorotky, v ktorom sú deti vtiahnuté do jej životných udalostí. Zážitkovými formami, hrami, rozprávkami, básničkami koordinátori učia deti, ako ošetriť drobné poranenia, zlomeniny, popáleniny, bodnutie hmyzom, privolať pomoc, oboznamujú ich s darcovstvom krvi a Červeným krížom.

Práve v tomto veku je dôležité, aby sa deti učili základy 1. pomoci, aby sa vedeli vcítiť do ťažkostí iných ľudí. Je zaujímavé, že škôlkari majú odvahu, schopnosti ľudskej empatie a humanity. Mládežníci sú pre nich príkladmi „dospelákov“, ktorým sa chcú podobať. Pre nás, gymnazistov, je táto práca jedinečnou príležitosťou načerpať skúsenosti s prácou s deťmi a aktívne využívať svoj voľný čas formou dobrovoľníctva.

Fotogaléria