Exkurzia do Banskej Štiavnice

Dňa 8.10.2018 sme sa my, prváci, rozhodli navštíviť jedno z najkrajších slovenských miest, Banskú Štiavnicu.

O ôsmej hodine ráno sme vyrazili spred školy autobusom a o hodinu sme už aj vystupovali priamo pred Strednou lesníckou školou. Jej historická budova sa nachádza uprostred botanickej záhrady, ktorá bola naším hlavným cieľom. Počas prehliadky sme mali možnosť vidieť naše aj cudzokrajné dreviny a dozvedieť sa o nich množstvo zaujímavostí.

Po prehliadke sme sa rozdelili na tri skupiny a postupne sme navštívili „Banku lásky“ inšpirovanú láskou Andreja Sládkoviča a jeho milovanej Maríny. Zážitkovou formou sme sa dozvedeli niečo viac o príbehu ich lásky a nahliadli aj do originálnych rukopisov svetoznámej Sládkovičovej básnickej skladby Marína. Snáď najväčším zážitkom bola pre nás samotná miestnosť „Banky“, kde si ľudia uchovávajú svoje talizmany lásky, priateľstva, či šťastia.

Následne sme navštívili Základnú školu Maximiliána Hella v neďalekých Štiavnických Baniach, kde nás na úvod privítali obedom v ich školskej jedálni. Základná škola je známa tým, že vyučuje a hodnotí predmet sokoliarstvo, preto hneď po obede nasledovala zaujímavá ukážka, v ktorej sa nám predstavili talentovaní žiaci a ich operení partneri. Po nej nás previedli po škole a zoznámili so všetkými ich zvieratami. Neboli to však len dravé vtáky, ale aj kone, opice, korytnačky, či papagáje ara, ktoré sme si aj vyskúšali kŕmiť.

Po rozlúčke sme nastúpili do autobusu a unavení sa odviezli domov z našej prvej spoločnej exkurzie.

Fotogaléria