Exkurzia Sereď Múzeum holokaustu

Vo štvrtok 11.4.2019 sa študenti 3. ročníka a VII.D zúčastnili dejepisnej exkurzie do Múzea holokaustu v Seredi. Chladné a nepríjemné počasie len umocňovalo atmosféru v priestoroch medzi zrekonštruovanými barakmi. Múzeum holokaustu vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, ktoré predstavuje autentické miesto viažúce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny.

V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz.

Súčasťou múzea je vzdelávacie stredisko, ktoré poskytuje výchovno–vzdelávacie podujatia, semináre a školenia zamerané na oboznamovanie verejnosti so židovskou kultúrou a dopadom holokaustu na život Židov na našom území. My sme si vybrali program, v ktorom nám prednášajúci vysvetlil proces vzniku koncentračných táborov, ich fungovanie a zameral sa na problematiku útekov z nich. Cieľom uvedených programov a podujatí je priblížiť život Židov na území Slovenska a pomôcť nadobudnúť základné vedomosti o židovskej komunite so zreteľom na obdobie holokaustu.

Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník všetkých zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len samotným táborom v Seredi prešlo v období od roku 1941 do roku 1945 približne 16 000 Židov, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.

Fotogaléria