Otec Goriot v DAB

Francúzsko. 19. storočie. Predmestie Paríža. Unesene sledujeme, ako sa Euegén de Rastignac snaží začleniť do vysokej francúzskej spoločnosti, ktorá pozná len jedného pána - peniaze.

Tejto krvavej hry lásky a peňazí sa zúčastnili ako diváci aj žiaci II.A a II.B dňa 17.12. 2018. Autobus nás doviezol pred DAB v Nitre . Usadili sme sa a sledovali sme komplexnú hru, kde sa postupne odkrývala mozaika ľudí z rôznych spoločenských vrstiev. Všetkých spájala vzťahová prázdnota, vypočítavosť a cynizmus. Z celej tejto plejády vyčnieval muž, prezývaný Otec Goriot. Nadovšetko na svete mu išlo iba o osud jeho dvoch milovaných dcér. No nakoniec aj on doplatil na chamtivosť a nevďačnosť ľudskej povahy. Pôvodným autorom diela, ktoré sa stalo základom pre túto divadelnú hru, bol slávny francúzsky spisovateľ Honoré de Balzac.

Hlavné role stvárnili Ivan Vojtek st., Andrea Sabová, Anna Rakovská a Roman Poláčik. O réžiu sa postaral Roman Polák. Všetky kostýmy aj kulisy boli historicky presné, čo iba pridalo k autentickosti hry.

Aj keď sa hra odohrávala v minulosti, mnoho myšlienok z nej platí aj pre dnešnú dobu. V Balzacovom svete je "bohém kráľom, kurtizána kráľovnou a peniaze najvyšším božstvom."

Šimon Kéry, II.B