Deň Janka Kráľa

Učitelia a žiaci Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja zorganizovali 15. júna 2021 projekt pod názvom „Deň Janka Kráľa“. Projekt bol pripravený pre žiakov prvého a druhého ročníka. Utorkové predpoludnie v aule školy patrilo poézii, hudbe a tvorbe básní.

História Zlatých Moraviec aj nášho gymnázia je úzko spätá s osobou významného romantického básnika, preto pripravené aktivity sme prepojili so životom a tvorbou Janka Kráľa. Žiačky I. A triedy A. Matějková, A. Řeháčková, A. Taušová si pripravili úvodnú prezentáciu, v ktorej žiakov oboznámili so životom a tvorbou Janka Kráľa. Najpodstatnejšia časť prezentácie sa venovala pôsobeniu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach. Pozornosť spolužiakov si dievčatá overili pripraveným kvízom.

V druhej časti programu sme sa započúvali do krásnych romantických básní. Predniesli ich žiaci zo všetkých ročníkov, S. Jehlár z II. A, L. Horvátová z I. B, J. Šumný z III. A, M. Kuterková z I. A triedy. Súčasťou literárneho pásma bol hudobný sprievod, o ktorý sa postarali O. Kováč z III. B a A. Jurík z II. A.

Dôležitou súčasťou projektu bola prednáška a beseda s profesionálnou novinárkou, absolventkou nášho gymnázia, Barborou Škulovou, redaktorkou RTVS. Priblížila nám prácu profesionálneho novinára a zákulisie práce v spravodajstve.

Vyvrcholením projektu bola vlastná tvorba študentov gymnázia. Aspoň na chvíľu sa stali básnikmi. Najlepšie to zvládli S. Godorová II. A a L. Hrušková II. A, A. Chren II. A a N. Ľahký II. A, L. Drgoňová I. B a K. Kukučková I. B. Najlepší žiaci boli odmenení knihami.

Projekt sa vydaril a ukázal, že myšlienky romantického básnika môžu byť inšpiratívne aj pre mladých ľudí žijúcich v 21. storočí. Projektové aktivity ukončila Valentína Bugárová z III. B veršami z básne Janka Kráľa s názvom „Fakľa“: „Ber fakľu, zažíhaj svetlá – nech zem sa v nebo premení!“

Poďakovanie za úspešný priebeh projektu patrí pani profesorkám M. Mihaličkovej, Ľ. Minárovej, Nitrianskemu samosprávnemu kraju za finančnú podporu, recitátorom, hudobníkom a Valentíne Bugárovej z III. B, ktorá sa výborne zhostila úlohy moderátorky celého podujatia.

Mgr. Jana Magdolenová

Fotogaléria

Video ukážka