Beseda s RNDr.Františkom Kelem, CSc. – nositeľom vyznamenania Krištáľového krídla, geografom, cestovateľom, publicistom, horolezcom.

Dňa 9.2.2011 sa v našej škole uskutočnila beseda so známym slovenským cestovateľom a geografom RNDr.Františkom Kelem, CSc. Doktor Kele prebrázdil celý svet. Bol vedúcim alebo členom významných slovenských expedícií do Afriky (Kilimandžáro...), Južnej Ameriky (Aconcagua ...), na Galapágy (Ekvádor ....), do Venezuely (Anjelsky vodopád ...), Severnej Ameriky (Mount Mc.Kinley ...), Oceánie (na jednom z ostrovov inicioval osadenie Pamätníka slovenskému významnému vedcovi a politikovi generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorý tu pôsobil ako vedec - astronóm začiatkom minulého storočia), bol vedúcim expedície Sagarmatha 1984, kedy prvýkrát dvaja slovenskí horolezci zdolali Mt.Everest, niekoľkokrát vystúpil na najvyšší vrch Európy Mt.Blanc, bol účastníkom expedície, ktorá dosiahla Severný pól...

Pútavou formou, premietaním diapozitívov a ich komentovaním zaujal študentov nášho gymnázia. Žiaci tak mohli vidieť nekonečné ľadové pláne na Severnom póle, pralesy v Afrike, náhorné planiny v Andách, široké trávnaté porasty – pampy v Patagónii, šerpov pod Mt.Everestom v Himalájach, zaujímavé živočíšstvo súostrovia Galapágy, Stolovú horu vo Venezuele, z ktorej padá najväčší vodopád na svete – Anjelský vodopád.

Svoje zážitky a postrehy z ciest zhrnul vo viacerých knihách ako napríklad: Rieka padajúca z neba, Moje dotyky s Everestom, Čilské poludníky, Milan Rastislav Štefánik – významný cestovateľ a jeho nasledovníci, K trblietavým štítom Karakoramu...

Doktor Kele bol pri príležitosti životného jubilea v tomto roku ocenený ako významná osobnosť Slovenska za celoživotné dielo Krištáľovým krídlom.

Fotogaléria