Exkurzia Kremnica

V pondelok 29.5.2017 študenti tried I.A, I.B a V.D navštívili v rámci dejepisno-geografickej exkurzie historické banské mesto Kremnica.

V období stredoveku patrila Kremnica medzi najvýznamnejšie európske banské mestá vzhľadom na objem vyťaženého zlata a striebra. Z tohto dôvodu uhorský kráľ Karol Róbert založil v tomto meste mincovňu tým, že 17. novembra 1328 povýšil Kremnicu z osady na mesto a udelil jej privilégium na prevádzku mincovne, ktorá funguje nepretržite už takmer 700 rokov. Okrem mincovne sa v meste nachádzajú aj ďalšie známe pamiatky, ktoré sme mali možnosť vidieť, a to Morový stĺp so súsoším sv. Trojice na námestí, mestské opevnenie, baroková fontána, kostol sv. Kataríny, námestie obklopujú meštianske domy.

Naším ďalším cieľom bola historická štôlňa Andrej, v ktorej je zdokumentovaná práca baníkov v rôznych obdobiach. Pri vstupe do podzemia, kde vládne absolútna tma, návštevník zažije atmosféru starých banských diel. Žiadne elektrické osvetlenie, len svetielko na prilbe. Prechádzali sme miestami, kde sa v minulosti ťažilo zlato a dokonca sme videli ligotavé zlatinky v kremennej žilke. Pre mnohých z nás to bol nezvyčajný zážitok, ktorý umocnil aj pútavý výklad sprievodcu.

Fotogaléria