História je učiteľkou života

Dňa 7. 12. 2016 sa žiaci II.A a II.B triedy zúčastnili umelecko-vzdelávacieho podujatia s názvom „Začnite s vysťahovaním!!!“ v priestoroch Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Cieľom predstavenia bolo priblížiť študentom zložité obdobie II. svetovej vojny.

Pri počúvaní skutočných ľudských príbehov obetí holokaustu, v podaní hercov Slovenského národného divadla Božidary Turzonovovej a Daniela Fischera, sa nejednému divákovi zastavil dych. Životy mužov, žien a detí sa, žiaľ, končili rovnako. Genocída postihla Židov, Rómov, Slovanov a taktiež všetkých odporcov vtedajšieho politického režimu. O krutostiach vykonávaných v koncentračných táboroch sme sa viac dozvedeli z odbornej prezentácie generálneho riaditeľa Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici Stanislava Mičeva. Pre milióny ľudí boli koncentračné tábory konečnou stanicou.

Celú atmosféru dotvárali židovské a rómske piesne speváčky Jany Orlickej. Emócie z piesní zasiahli všetkých v sále, dokonca aj samotných hercov. Speváčku sprevádzali klavirista Peter Jankech a huslista Ján Berky Mrenica ml..

Väčšina ľudí považuje holokaust spred 70 rokov za uzavretú udalosť, na ktorú síce nezabúdame, ale myslíme si, že niečo podobné sa už nikdy nemôže stať. Udalosti, odohrávajúce sa okolo nás, by mali byť pre nás mementom. Umelecko- vzdelávacie podujatie nás upozornilo na riziká extrémizmu v akejkoľvek podobe. My, mladí ľudia, píšeme scenár našej budúcnosti, vlastne budúcnosti našej krajiny.

Šimon Gajdoš, II.B