Škola trochu inak

V tomto školskom roku sme 10.11.2016 privítali prevažne mladú vedeckú generáciu, ktorá svoju erudovanosť prezentovala našim žiakom. Mgr. Martin Silber z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici pracuje ako dobrovoľník UNICEF. Našim žiakom predstavil aktivity slovenskej pobočky na Ukrajine. Venoval sa aj situácii v najkritickej časti Zeme, v Afrike.

Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle spôsobil globálne škody vo všetkých sférach ľudskej existencie. Súčasná generácia študentov už dostáva relevantné vedecké poznatky o príčinách, priebehu a najmä dôsledkoch tejto katastrofy. Mgr. Bohuš Sasko zaujal našich žiakov svojou prednáškou o tejto udalosti, ktorú umocnil rôznorodý dokumentačný materiál.

Naše poďakovanie patrí aj doktorandom z UKF v Nitre, z Katedry botaniky a genetiky: Ing. Márii Adamkovičovej, PhD., ktorá vysvetlila vplyv rizikových látok na funkcie osteoblastov v in vitro podmienkach, Mgr. Denise Sukeníkovej, ktorá sa venovala hybridom lesných drevín na Slovensku a Mgr. Veronike Mičianovej a jej prezentácii o maku siatom. Komplexnosť aktivít biológie doplnila Mgr. Jozefína Kováčová svojou prezentáciou o odpadoch a prípravou a realizáciou exkurzie žiakov I.A a I.B triedy v Arboréte Tesárske Mlyňany.

Ak aj niekto pochyboval o tom, či je globálne otepľovanie aktuálna téma, v súčasnosti mu to už musí byť úplne jasné. Jedným z najväčších bojovníkov v tomto smere je americký herec Leonardo DiCaprio. Takmer 3 roky pracoval na dokumente s príznačným názvom - Pred potopou. S veľkým zýujmom si túto novinku pozreli aj naši žiaci.

So svojimi zážitkami z pobytu na Islande sa podelila Mgr. Michaela Žoncová z Katedry geografie a regionálneho rozvoja UKF v Nitre.

Vidieť staré fotoaparáty je v dnešnej dobe už skôr kuriozitou, ale určite zaujmú, takisto aj spôsob vzniku dobrej fotografie týmito aparátmi, o ktorom rozprával Mgr. Peter Černo.

Vyučujúce cudzích jazykov si pripravili netradičné lingvisticko-edukačné aktivity. Žiaci ocenili možnosť pracovať v skupinách, kreativitu úloh a ako povedali, užili si aj veľa zábavy.

Poslanec NR SR Mgr. Marián Kéry diskutoval s maturantmi o súčasnej situácii v Európskej únii. Ocenil fundované otázky žiakov, ich záujem a orientáciu v problematike.

Súčasťou tohto dňa bola aj trochu špecifická výstavka, nesúvisiaca priamo s vedou a technikou, ale s umením, ktoré by malo byť súčasťou života. Naše „umelecké duše“ priniesli svoje maľby, šperky, háčkované hračky, servítkové darčeky, tkané vankúše. Boli pohladením duše, vyvolávali obdiv a pošteklili aj zmysly, lebo voňala levanduľa.

Vedenie školy vyslovuje poďakovanie všetkým pedagógom školy za ich prácu na tejto aktivite a študentom za prístup, úroveň prezentácie, ochotu spolupráce. A na záver študentský odkaz: „Všetko bolo fajn, prezentácia, komunikácia, a hlavne prístup k nám, mohli sme vyjadriť vlastný názor. Takéto niečo by som privítal rozhodne častejšie.“

Text: A. Rosenbergová

Foto: Mgr. P. Černo