Seminaristi z dejepisu na exkurzii: Letné sídlo prezidentov, Masaryk a Topoľčianky

29. júla 2023 ubehlo presne 100 rokov od prvého príchodu T. G. Masaryka do Topoľčianok. Pri tejto príležitosti vznikla výstava venovaná pobytu pána prezidenta v Topoľčiankach a my sme si ju nemohli nechať ujsť.

Po príchode T. G. Masaryka do Topoľčianok sa táto malebná obec v obklopení prírody stala na pár rokov hlavnou dedinou Československa. Prezident si tu vybudoval svoje letné sídlo. Počas jeho pobytu Topoľčianky navštívili rôzne československé aj zahraničné osobnosti, z tých najznámejších možno spomenúť Edithu Willson, Edvarda Beneša alebo Karla Čapka, ktorý v Topoľčiankach s Masarykom napísal známe dielo Hovory s T. G. Masarykem.

Prehliadka výstavy začala o 9:30. Počas celej výstavy nám pani sprievodkyňa priblížila život T. G. Masaryka v Topoľčiankach, ale aj históriu zámku. Po informačne nabitej jeden a pol hodine sme si ešte vychutnali krásy anglického parku v okolí zámku a preniesli sme sa do čias tatíčka Masaryka, ktorý v týchto miestach rád rozjímal a spoločne s Čapkom viedol dlhé rozhovory.

Myslím si, že po tejto prechádzke, každý z nás pochopil, prečo si pán prezident ako svoje letné sídlo vybral práve Topoľčianky. Veď aj sám povedal „Všade je v prírode krásne, ale jeseň v Topoľčiankach je najkrajšia...“

Jakub Šabo, III. A