Gymnázium Janka Kráľa na EYOF 2022

Dňa 26. 7. a 27. 7. sa šiesti študenti Gymnázia Janka Kráľa spolu s Mgr. Ľ. Minárovou a pani riaditeľkou RNDr. R. Kunovou, PhD. zúčastnili na výnimočnej akcii - EYOF 2022 v Banskej Bystrici. Európsky olympijský festival mládeže je najväčším európskym multišportovým podujatím pre mladých športovcov vo veku od 14 do 18 rokov. Podujatie sa koná pod olympijskou vlajkou a program nadväzuje na rôzne olympijské tradície. Nechýba olympijský oheň či slávnostný sľub športovcov a funkcionárov. EYOF je pre mnohých účastníkov vstupnou bránou na skutočné olympijské hry, pretože veľa úspešných medailistov z festivalu sa neskôr kvalifikovalo aj na OH a niektorí z nich získali aj cenný kov.

My sme mali šancu zažiť túto atmosféru na vlastnej koži vďaka školskému programu OCEP, ktorému sme sa začali venovať ešte v roku 2021. V tom čase sme sa zúčastňovali webinárov, ktoré súviseli so športom, s pravidlami fair play a s olympijskými hodnotami. Následne nám bola pridelená krajina, konkrétne Izrael, a začali sme komunikovať so žiakmi z tejto oblasti. Volali sme si a takto na diaľku sme nadobudli nové priateľstvá. Naša príprava na EYOF vrcholila vytvorením prezentácie, projektu a stánku, v ktorom sme prezentovali Izrael.

V utorok 26. 7. sme prišli do Banskej Bystrice. Ubytovali sme sa a vydali v ústrety novým športovým dobrodružstvám. Začali sme sledovaním tenisu, bedmintonu a džuda. Dali sme si krátku prestávku na kávu a pokračovali sme sledovaním atletiky, ktorá prilákala naše oko najviac. Videli sme skvelých športovcov, ktorí si nás získali, a tak si od nás vyslúžili poctivé fandenie. Okrem toho sme však mali možnosť prehodiť zopár slov s Matejom Tóthom a samozrejme sme sa ním aj odfotili. Následne sme sa navečerali a šli sme sa kultúrne vyžiť na koncert IMT Smile, ktorý sme mohli užiť vo fan zóne.

Stredu sme začali raňajkami a vydali sme sa do Sport parku, kde sme opäť sledovali atletiku a fandili. Po výbornom obede sme si vyskúšali rôzne workshopy ohľadom antidopingu, fair play a ochrany planéty - planet lover. Vysúťažili sme si pekné ceny a presunuli sme sa do fan zóny. Tam nás čakal rozhovor na pódiu, ktorý sme úspešne zvládli. Vytvorili sme náš stánok, v ktorom sme ľuďom predstavili Izrael. Tým, ktorí sa pristavili, sme položili aj zopár otázok. Občerstvenie na našich stoloch nesmelo chýbať, a tak sa u nás okoloidúci mohli ponúknuť koláčmi. K našim stánkom zavítala aj Anastasiya Kuzmina spolu s Dankou Bartekovou, čo bola, samozrejme, príležitosť odfotiť sa.

Ešte pred odchodom sme si stihli pozrieť gymnastky. Následne sme sa už tešili domov, kam sme si odniesli plno zážitkov a nových znalostí. Dovolím si v mene všetkých zúčastnených povedať, že to boli dva dni plné smiechu, zábavy a vtipných rečí, na ktoré budeme spomínať ešte dlho.

Poďakovanie patrí organizátorom za výbornú akciu a taktiež našim vyučujúcim, bez ktorých by sme sa tam nedostali. Sme radi, že si na nás našli čas aj cez prázdniny a boli ochotné venovať sa nám.

Lucia Hrušková, 4. A


Fotogaléria