Viedeň 2022

Dňa 25. mája 2022 sme v počte 46 žiakov a 3 profesori vycestovali za slovenské hranice, do susedného Rakúska. O 7:00 h sme vyrazili spred brány školy a vydali sa za veľkým dobrodružstvom. V tento ubehaný a zároveň krásny deň nám robili dozor, ale aj príjemnú spoločnosť, pani učiteľky Mgr. Viera Mihalková, Mgr. Tatiana Poliaková a pán zástupca Mgr. Ľuboš Debnár. Dlhú cestu autobusom sme si krátili hudbou a smiechom. Do Viedne sme dorazili s menším oneskorením kvôli zápcham, no našu náladu a priebeh dňa to neovplyvnilo.

Našou prvou zástavkou bol zámok Schönbrunn, kde sme zažili krásnu prechádzku rozkvitnutými záhradami, menší výstup na pamätník Gloriette a niektorí z nás si mohli užiť avanturistickú prechádzku labyrintom. Koniec prechádzky neznamenal koniec dňa. Ďalšou lokáciou bol Stephansplatz, kde sme navštívili Dóm sv. Štefana a neskôr sme si užili voľný čas na námestí. Niektorí sa dobre najedli, iní si niečo kúpili a snáď všetci si naplno vychutnali prekrásne námestie plné architektonických stavieb. Naša cesta ďalej pokračovala do Prírodovedného múzea - Naturhistorisches Museum. Tam nás čakali rôzne expozície, kde si každý našiel to svoje „pravé orechové“. Videli sme mnoho exponátov zvierat žijúcich v mori, malé, no nepríjemne vyzerajúce chrobáky žijúce v zemi, ale aj dinosaury a napodobeniny ich kostí. Taktiež sme mohli pozorovať pravekých ľudí, ich evolúciu v biologickej sfére, správaní a vo vykonávaní činností. Múzeum bolo pre nás z edukatívnej stránky veľmi zaujímavé, prínosné a dozvedeli sme sa mnoho nevšedných informácií. Ak budete mať možnosť niekedy navštíviť Viedeň, toto múzeum vám veľmi odporúčame.

Počas celého dňa sme mali možnosť overiť si naše znalosti hlavne v nemeckom, ale aj anglickom jazyku, no pre viacerých z nás bolo prekonávanie tejto jazykovej bariéry veľmi humornou skúsenosťou. Veru, máme sa ešte v čom zdokonaľovať...

Nakoniec nás čakala už len cesta domov, ktorá sa však neniesla v ponurej atmosfére. Čas nám ubiehal veľmi rýchlo, opäť vďaka smiechu a hudbe. Pred školou na nás vyzerali vysmiate tváre našich rodičov, ktorí horeli zvedavosťou, čo všetko im o exkurzii povieme.

Na záver by sme veľmi chceli poďakovať škole, ktorá nám tento nezabudnuteľný zážitok umožnila, nášmu pedagogickému dozoru a špeciálne Mgr. V. Mihalkovej za náučný výklad, ktorý nám poskytla. V neposlednom rade ďakujeme vám, drahí spolužiaci, za nezabudnuteľné momenty a chvíle, ktoré ste s nami zdieľali. Veríme, že sa do Viedne ešte niekedy v rovnakej zostave vrátime.

V mene prvákov Gymnázia Janka Kráľa

Nela Sofia Levická, Kristína Šútorová (I. B)


Fotogaléria