Vo Viedni sme cestovali časom a prezreli sme si najstaršiu ZOO na svete

Viedeň je obľúbeným cieľom všetkých žiakov našej školy. Možnosť nazrieť do jej histórie s jej veľkolepými i tienistými časťami histórie sme dostali my, žiaci prvého ročníka. Záujem o exkurziu bol veľký a takisto aj naše očakávania. Naladení na nové zážitky sme už o 6:30 sedeli v autobuse.

Už pri vstupe do Viedne sme boli očarení jej architektonickými skvostami. Vystúpili sme pri parku slávnej panovníčky Márie Terézie, ktorý leží uprostred dvoch pozoruhodných budov – Prírodovedného a Umelecko-historického múzea. Zo všetkých smerov na nás dýchala história prostredníctvom architektonicky prekrásnych budov, o ktoré sa Rakúšania s úctou starajú.

Cez Hofburg, zimné sídlo Habsburgovcov, sme sa dostali až k nášmu prvému cieľu, ktorým bola Cesta časom. V Hofburgu sme videli Námestie hrdinov, úrad prezidenta, apartmány tajuplnej a krásnej cisárovnej Sisi. Cez Michalské námestie s rímskymi vykopávkami sme sa dostali k interaktívnemu múzeu, v ktorom sme sa stali svedkami historických míľnikov. Hneď v úvode sme sa prostredníctvom 5D dostali do dejiska udalostí ďalekej histórie. Prihovorili sa nám panovníci Mária Terézia a jej syn, hudobní skladatelia Mozart a  Strauß. Ocitli sme sa uprostred plesu, ale i v stiesnenej morovej jame, dostali sme sa do krytu z 1. svetovej vojny a stali sa svedkami vyhlásenia slobodného rakúskeho štátu.

Po prehliadke pýchy Viedenčanov a dominanty Viedne, Dómu sv. Štefana, sme sa autobusom previezli do zámku Schönbrunn, letného sídla Habsburgovcov, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou Viedne. Cez prekrásny park s výhľadom na Gloriettu sme sa presunuli do najstaršej ZOO na svete. Na prehliadku sme mali dostatok času, aby sme si prezreli dažďový prales a jeho zvieraciu ríšu, videli sme pandy, žirafy, hrochy, navštívili sme pavilóny opíc, tučniakov, medveďov, plazov, vtákov...

Ako spomienka na našu exkurziu vznikli krásne fotky, ktoré nám budú pripomínať miesta, ktoré sme vo Viedni navštívili.