Poznávanie histórie nášho mesta

Hoci sa koniec školského roka nesie v ovzduší oddychovania, urobili sme si 28.6.2023 so žiakmi II.A a III.A triedy prechádzku na židovský neologický cintorín v Zlatých Moravciach. Nachádza sa tu 250 hrobov s pomníkmi, z ktorých bolo 139 poškodených vandalmi a 8 pomníkov bolo odcudzených. Vstup do cintorína tvorí Obradná sieň – Ciduk Hadin, ktorá bola postavená v roku 1920 (prvá obradná sieň bola postavená už v roku 1880).

Židovskí obyvatelia mesta prispeli v 19. storočí a v prvej polovici 20. storočia významnou mierou k jeho rozvoju v oblasti hospodárskej i spoločenskej. Cintorín sa nachádza na Martinskom kopci a po celé desaťročia pustol, nik sa oň nestaral. Až v posledných rokoch s iniciatívy chopili dvaja dobrovoľníci Ľudovít Chládek a Juraj Šabík, ktorí túto historickú pamiatku začali starostlivo udržiavať a postupne nielen opravovať, ale aj – od roku 2016 - sprístupňovať širokej verejnosti.

Na židovskom cintoríne leží niekoľko významných predstaviteľov židovskej komunity, napríklad Rudolf Grünwald – jeho firma vydláždila hlavné ulice a chodníky andezitovými kockami, Albert Pető – majiteľ tehelne, vlastnil stavebniny a drevovýrobu, zaslúžil sa aj na rozšírení železničnej trate do Kozároviec, Imrich Drexler - veľmi úspešný architekt, Leopold Fürchtgott – majiteľ prvého Obchodného domu v Zlatých Moravciach, Kalmár Bertalan – majiteľ Mackárne a kníhtlačiarní.

Väčšina príslušníkov židovskej komunity v našom meste sa stala obeťou holokaustu a po 2. svetovej vojne sa rodáci zo Zlatých Moraviec židovského pôvodu vysťahovali do Izraela a žijú aj v rôznych krajinách Európy, Ameriky, či Austrálie.

Mgr. Elena Ujčíková