Opäť sme si vybojovali postupové miesto v súťaži „Župná kalokagatia – mladý záchranár“

Súťaž SŠ „Župná kalokagatia – mladý záchranár“ sa nesie v znamení olympizmu, ktorý pevne spája šport s kultúrou, výchovou a ochranou života a životného prostredia a tiež prospieva k mierovému spolunažívaniu.

Kalokagatia v starom Grécku bola ideálom harmonicky, fyzicky, duševne, ale predovšetkým mravne kultivovanej osobnosti. Mladý záchranár svojím konaním využíva získané teoretické skúsenosti v praxi pri poskytovaný pomoci a ochrany iným v núdzi. Mladý záchranár je schopný vyriešiť teoretické a praktické poznatky na zvládnutie krízovej situácie, ktoré môžu nastať vznikom mimoriadnych udalostí a ktoré ohrozujú život človeka, jeho majetok a životné prostredie.

Súťaž je určená žiakom stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja. Je orientačným pretekom na 3 km pre päťčlenné zmiešané družstvá. Súťažiaci sú hodnotení z teoretických i praktických vedomostí.

Tento rok sme sa zúčastnili obvodného kola v Nitre. Naše gymnázium reprezentovali žiaci Michal Minár, Michal Korim, Adam Víglaský, Timea Fernerová, Ema Penzešová a Dáška Koprdová. Naši žiaci perfektne pripravení po vedomostnej aj fyzickej stránke predviedli vynikajúce športové výkony, zabojovali a s prehľadom získali krásne 2. miesto a tým si vybojovali miestenku v krajskom kole, ktoré sa uskutoční v septembri na Duchonke.

Našim žiakom ďakujem za vzornú reprezentáciu školy, mesta a prajem im veľa úspechov v športovom aj osobnom živote.

Mgr. Ľ. Minárová