Prišiel čas ošetriť ovocné stromy

Ako dobre vieme, minulý rok sa naša trieda II. B zapojila do projektu s názvom SadOVO. Tento projekt sa zaoberá zachovávaním starých krajových odrôd jabloní a hrušiek. V rámci projektu sme na jeseň minulého roku v areáli školy vysadili 7 druhov stromčekov a 3 druhy kríkov. Starostlivosť o stromčeky sa pre nás neskončila len pri ich zasadení. Našou prvou a určite nie poslednou úlohou bol jarný rez, ktorý sme vykonali s pomocou nášho pána záhradníka Ferka Juríka.

Jarný rez sa uskutočňuje u väčšiny druhov stromčekov na začiatku jari alebo v neskoršom jarnom období, záleží od druhu stromčeka a jeho odrody. Pred uskutočnením jarného rezu treba brať ohľad aj na počasie – hlavne na mrazy, ktorým sa treba vyvarovať. Uskutočnením jarného rezu možno stromček vytvarovať do požadovaného tvaru. Okrem iného je tento rez dôležitý najmä na udržanie dobrej kondície stromu a na zabezpečenie pestrej úrody.

Jarný rez je len prvý krok z mnohých, ktorý pri starostlivosti o stromčeky treba vykonávať. Už teraz sa tešíme na udržiavanie tohto projektu v našej škole a na našu, dúfajme už tohtoročnú, prvú úrodu.

Nela Sofia Levická, Jozef Krúpa 2.B