Študenti Gymnázia Janka Kráľa očarení divadelným predstavením Ruské denníky v SND Bratislava

V piatok, 4. marca, sme sa my, študenti druhého, tretieho a štvrtého ročníka nášho gymnázia, zúčastnili divadelného predstavenia v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Spred brán školy sme odchádzali o 14:30 hod. spoločne s dozorkonajúcimi pani učiteľkami RNDr. Renátou Kunovou, PhD., Mgr. Janou Magdolenovou, Mgr. Vierou Mihalkovou a Mgr. Tatianou Poliakovou.

Po príchode do Bratislavy sme dostali rozchod na Námestí M. R. Štefánika a mohli sme sa rozhodnúť, či tento čas využijeme v nákupnom centre Eurovea alebo prechádzkou popri Dunaji. O 18:30 hod. sme sa všetci stretli pred novou budovou SND a do rúk sme dostali naše vstupenky. O pol hodinu sme už sedeli na svojich miestach a divadelné predstavenie s názvom Ruské denníky sa mohlo začať. Trojhodinový príbeh sa odohrával v dobe revolúcie a občianskej vojny v Rusku a zobrazoval osud mladého dievčaťa z kultúrnej rodiny. Hlavnú úlohu, úlohu sedemnásťročnej mladej ženy, ktorá najviac túžila po vzdelaní, si zahrala Jana Kovalčíková. Mohli sme sledovať jej uchvacujúci herecký talent, ktorý v ten večer naozaj vynikol. Na dosky javiska sa však postavilo viacero známych tvárí, ktoré svoje postavy taktiež stvárnili  veľmi profesionálne. Medzi týmito hercami sme mohli vidieť napríklad Richarda Stankeho, Emila Horvátha, Zuzanu Fialovú, Ingrid Timkovú, Tomáša Maštalíra, či dlhoročnú členku činohry SND Božidaru Turzonovovú a ešte veľa ďalších talentovaných slovenských hercov, ktorí na javisku ukázali, že si svoje miesto v Slovenskom národnom divadle zaslúžia.

Zážitok z divadelnej hry sme si všetci náramne užívali a hoci išlo o ťaživú tému o osudoch ľudí za čias revolúcie, vďaka humorným prvkom sme občas mali dôvod aj na úsmev. Hre nechýbal ani didaktický aspekt, pretože nám všetkým priblížila toto kritické obdobie v dejinách Ruska. Z divadla sme odchádzali nabudení bohatým kultúrnym zážitkom a po ceste domov sme si vymieňali dojmy z príjemne prežitého popoludia a večera stráveného s našimi spolužiakmi. Gymnáziu J. Kráľa ďakujeme, že nám umožňuje zúčastňovať sa takýchto kultúrnych akcií.

Kristína Šútorová, II. B