Druháci na potulkách Banskou Štiavnicou

Okúzľujúcu a historickú Banskú Štiavnicu sme v utorok, 18. 10. 2022, navštívili my, žiaci druhého ročníka nášho gymnázia, aj spolu s dozorkonajúcimi pani učiteľkami RNDr. Monikou Gálikovou a Mgr. Jozefínou Kováčovou. Od brán školy sme odchádzali o 8:00 h a našou prvou zastávkou bola botanická záhrada v Banskej Štiavnici, v ktorej sme nie len zistili zaujímavé informácie o rôznych druhoch rastlín a stromov, ale taktiež sme mohli obdivovať vonkajšiu architektúru historickej Strednej odbornej školy lesníckej. Počas náučného výkladu o zaujímavostiach botanickej záhrady sme si aj my sami mohli ovoňať ovocie zo stromov, či ochutnať nugátovú čokoládu, ktorú sme dostali ako pozornosť.

Po krátkom rozchode naše kroky smerovali k jednému z najromantickejších miest na Slovensku, k domu, v ktorom sa zrodil najočarujúcejší príbeh lásky, a zároveň k miestu, ktoré je venované najdlhšej ľúbostnej básni na svete, Maríne. Banka lásky je zážitkový dom, ktorý rozpráva storočný príbeh lásky šturovského básnika Andreja Sládkoviča a Márie Pischlovej, a my sme si ho s úžasom vychutnali. Všetkých nás veľmi nadchli krátke videá, v ktorých herci Slovenského národného divadla Róbert Roth a Táňa Pauhofová stvárnili Andreja Sládkoviča a jeho lásku. Veľkou atrakciou bol stroj s názvom Láskomer, ktorý si nikto kto z nás nenechal ujsť a vyskúšal si jeho funkciu. Svoju prítomnosť na tomto čarovnom mieste sme zvečnili svojím podpisom do knihy návštev a niektorí sa potešili aj nejakou drobnosťou z obchodu so suvenírmi.

Našou poslednou zastávkou v okolí krásnej Banskej Štiavnice sa stala Základná škola s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach. Medzi najväčšiu zaujímavosť tejto školy patrí, že na druhom stupni ZŠ patrí sokoliarstvo medzi klasifikované predmety. O nezabudnuteľný zážitok sa postarali miestne sokoliarky, ktoré nám nielen ukázali a predviedli pár druhov vtákov, ktoré chovajú v areáli školy, ale dokoca nám umožnil vyskúšať si ich kŕmenie a pristávanie na ruke. Dievčatá nám predviedli kaňura okrúhlochvostého (Harris's hawk), výra afrického a orla stepného. Neskôr sme sa premiestnili do samotného areálu školy. Mohli sme vidieť, ako vyzerajú priestory školy i spôsob výučby. Boli sme veľmi unesení množstvom zvierat, ktoré škola vlastní. Nepatria tam len rôzne druhy dravcov, sov a exotických vtákov, ale aj korytnačky, hady, či dokonca kajman okuliarnatý. Počas prehliadky sme prechádzali aj miestnosťou na výučbu biológie, vysadenou rozmanitými druhmi rastlín. Boli sme informovaní, že v tejto triede chovajú aj opice. Hoci sme nemali šťastie, aby sme ich na vlastné oči videli, táto skúsenosť neovplyvnila našu vysokú mienku o škole.

Exkurzia do Banskej Štiavnuce bola pre nás neobyčajným a očarujúcim zážitkom, na ktorý budeme s radosťou spomínať.

V mene druhákov Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach

Kristína Šútorová, II. B