Družobná návšteva z Jindřichovho Hradca

V dňoch 4. – 7. 10. 2023 sme hostili 16 žiakov a 2 učiteľov z Gymnázia V. Nováka z Jindřichovho Hradca - Ondreja Kazdu a Annu Šubrtovú. Nadviazali sme tak na 70-ročnú tradíciu družobných návštev.

Úvodným programom pre našich priateľov z Čiech bolo slávnostné privítanie primátorom mesta Zlaté Moravce Dušanom Husárom v obradnej sále v MsKŠ. Následne sme v sprievode nášho žiaka Janka Adamca zo IV. A absolvovali prehliadku mestom. Navštívili sme významné historické pamiatky – nádvorie kaštieľa Migazziovcov, Farský kostol sv. Michala Archanjela, Župný dom, pamätnú tabuľu na dome Janka Kráľa na Župnej ulici č. 35 a Mauzóleum rodiny Migazziovcov. Už počas prechádzky mali žiaci možnosť nadviazať prvé priateľstvá, ktoré sa v nasledujúcich dňoch prehlbovali. Prehliadku sme ukončili na gymnáziu a odtiaľ si už každý slovenský žiak odviedol domov svojho českého nocľažníka.

Štvrtkové dopoludnie strávili žiaci v škole - najskôr sa oboznámili s jej priestormi a potom sa zapojili do vyučovacích hodín podľa vlastného výberu. Poobede nás už čakal zážitkový program v Nitre. Tu sme sa nechali očariť krásou Nitrianskeho hradu a Bazilikou svätého Emeráma. V Diecéznom múzeu nás sprievodkyňa oboznámila s históriou kresťanstva v období Veľkej Moravy. Z hradu naše kroky smerovali na Svätoplukovo námestie s dominantou Divadla Andreja Bagara. Na spoločnú históriu Čechov a Slovákov sme si zaspomínali v Ponitrianskom múzeu na výstave s názvom Návšteva T. G. Masaryka v Nitre. Po návrate do Zlatých Moraviec si už žiaci vyplnili zvyšný čas vlastnými aktivitami. Pre pedagógov pokračoval program prehliadkou Vinárskych závodov v Topoľčiankach.

Družobné aktivity vyvrcholili piatkovým programom. Naša česká návšteva najskôr zavítala do bojnickej ZOO a poobede na nich čakal adrenalínový zjazd kolobežkami z hradu Hrušov. Všetci si tento zážitok veľmi užili a na záver sa pokochali čarom Zámku v Topoľčiankach a Národným žrebčínom.

Sobota ráno patrila lúčeniu. Posledné slová vďaky, objatia, úsmev na rozlúčku a družobná návšteva bola na konci. To, čo sa však nekončí, sú nadobudnuté priateľstvá a krásne spomienky. Veríme, že toto stretnutie nebolo posledné, ale len jedno z ďalších, ktoré sú ešte pred nami.

Chceme sa poďakovať našim žiakom a ich rodičom, ktorí do svojich rodín prijali ďalšie dieťa a vytvorili preň príjemné rodinné prostredie. Zároveň chválime všetkých žiakov za vzorné a bezproblémové správanie. My učitelia sa tešíme z prítomnosti našich českých kolegov. Pri rozhovoroch sme si vymenili skúsenosti a zážitky z praxe a popri aktivitách sme spoznali aj svoju obyčajnú ľudskú tvár. Za to všetko sme vďační!

Link na reakcie žiakov z GVN na družobnú návštevu nájdete na tomto odkaze.

Mgr. Tatiana Poliaková