Nezabudnuteľný týždeň v Nice (Erasmus+)

V dňoch 10.9. - 16.9.2023 sme sa v rámci projektu Erasmus+ vydali na výmenný pobyt do francúzskeho mesta Nice. Naše francúzske dobrodružstvo sa začalo už o jednej ráno v nedeľu, kedy nám pravdepodobne všetkým zazvonil budík. Niektorí unavení, niektorí plní energie sme o druhej ráno nastúpili do autobusu. Po dva a pol hodinovej ceste autobusom sme vystúpili na letisku Schwechat vo Viedni. Poriadny adrenalín nastal, keď jeden z nášho tímu stratil letenku. Našťastie sa našla a my sme v plnej zostave odleteli do Francúzska, do Nice. Na letisku na nás čakali hostiteľské rodiny a každý z nás sa pobral spoznať tú svoju. Niektorí sme boli na pikniku, niektorí na pláži, či vybavovali kufre.

V pondelok 11.9. sa naše dobrodružstvo začalo cestovaním do Cannes na Lérins Islands. Tu sme mali zábavný program s našimi francúzskymi študentmi. Užili sme si i plavbu loďou aj kúpanie v mori. Taktiež sme si urobili fotky na červenom koberci (ako pravé celebrity), ktorý bol nachystaný pri príležitosti Festival de Cannes.

V utorok, 12.9. sme sa prebudili každý v inú hodinu a po výdatných raňajkách s našimi "rodinami" vyrazili do školy. Niektorí vstali skôr, aby stihli električku či autobus, niektorí si pospali dlhšie a do školy prišli autom. Samozrejme, aj keď sa vo Francúzsku môže šoférovať od sedemnástich rokov, nás do školy zaviezli hostiteľskí rodičia. Doobeda nás čakala prehliadka školy. Potom nastal čas nahliadnuť do našej slovenskej kultúry. Prostredníctvom prezentácie sme francúzskym študentom predstavili našu krajinu i školu. Čerešničkou na torte bol tanec - mazurka. Po výdatnom obede sme boli zapojení do ďalších aktivít. Aby nám nechýbal aj pohyb, nesmela chýbať cyklistika po promenáde. Nasadli sme na elektrické bicykle a vychutnali si vôňu mora, soli i zvuk cikád.

No a čo by to bolo za poriadnu cyklistiku, ak by sa niektorí z nás nestratili. Záver dňa už každý strávil po svojom s hostiteľskou rodinou. Jednoducho, deň plný aktivít.

V stredu, 13.9. sme náš deň opäť začali v škole. Tentokrát sme však pracovali na plagátoch s témami európskeho parlamentu. Keďže náš folklórny program zožal veľký úspech, i dnes sme ďalším žiakom predviedli tanečné kroky. Po zvyšok dňa bol voľný program a tak sme poväčšine išli na pláž.

Ďalší deň, štvrtok, 14.9. sme vyrazili za dobrodružstvom do Monaca. Síce niektorí z nás prišli na vlakovú stanicu päť minút pred odjazdom vlaku, všetci sme sa v zdraví dopravili do známeho mestského štátu. Monaco nás očarilo a ako prvé sme navštívili Oceánografické múzeum. Školská jedáleň si pre nás pripravila lahodný obed, na ktorom sme si pochutnali vo vonkajšej časti múzea. Ďalej sme videli princov palác. Taktiež sme si veľmi užili nákupy v meste. Každý sme si prišli na to svoje a urobili si radosť. Unavení sme nasadli na vlak späť do Nice. Po príchode sme sa ako vždy rozpŕchli na pláž, nákupy v centre mesta, či sme sa pobrali dohnať niekoľko hodín spánku.

V piatok 15.9. sme mali od rána aktivity v Starom meste. Tu sme si užili trhy a nakúpili posledné darčeky pre rodinu a priateľov. Doobeda sme strávili deň v škole a odpovedali zvedavým študentom na rôzne otázky. Večerný voľný program si každý užil po svojom. Niektorí išli na posledné nákupy, niektorí išli poslednýkrát do mora.

A napokon v sobotu, 16.9. sme sa všetci stretli ráno na letisku a rozlúčili sa s našimi hostiteľskými rodinami. Tento týždeň sme si veľmi užili a prežili spolu veľa zábavy a zážitkov, na ktoré nikdy nezabudneme. Napríklad, vedeli ste, že vo výťahu v nákupnom centre mesta Nice hrá hudba? Že keď je more studené, netreba byť otužilí, ale úplne stačí kamarát, ktorý vás doň hodí? A to hlavné, vedeli ste, že "Nous avons apprécié ici" znamená "Užili sme si to tu"?

Ema Šišovská, III. A