Kurz ochrany života a zdravia na Pieninách

Dňa 3. 6. 2024 sme my, žiaci tretieho ročníka, vyrazili na Kurz ochrany života a zdravia (KOŽAZ) do Červeného Kláštora. Sedemhodinová cesta autobusom a vlakom bola prvým naším zážitkom.

Po ubytovaní v dreveniciach v areáli Penziónu Pltník a výdatnom obede sa začalo skutočné dobrodružstvo. Splavovanie Dunajca na raftoch! Plní očakávaní sme sa vydali po vlnách rieky a bez problémov, no s o to väčšou vervou, sme ju splavili. Otužilci si užili aj kúpanie v 15 stupňovej vode, tí menej otužilí ich podporovali z brehu. Po úspešnom vylodení nás čakala cyklotúra späť do miesta nášho ubytovania. Každý dostal do rúk svojho dvojkolesového tátoša a celých 10 km sme obdivovali krásu Pieninského národného parku, šliapajúc pritom do pedálov bicykla.

Zavŕšením dňa bola prednáška horského záchranára z dobrovoľníckej horskej záchrannej služby Pieniny. Dozvedeli sme sa, ako horská služba pracuje, ako záchranári postupujú po nahlásení úrazu v horách a tiež, ako sa takým zraneniam vyhnúť.

Na druhý deň nám počasie prekazilo pôvodné plány, a namiesto túry na Tri koruny sme sa v daždi vybrali do Múzea kartuziánov v Červenom Kláštore. Tu sme mali možnosť dozvedieť sa viac o živote a dennom režime kartuziánskych a kamaldulských mníchov. Po obede nás autobus zaviezol do 10 kilometrov vzdialenej obce Niedzica v Poľsku, kde sme nastúpili na loď a za stáleho pršania sme si 50 minút vychutnávali pohľady na dedinku, zrúcaninu pevnosti Czorsztyn a dominantný vodný hrad na úpätí skál, unášaní prúdom vody niedzickej priehrady. Cesta späť nám opäť dala zabrať. Pešo sme prešli na slovenskú stranu a v obci Spišská stará Ves nám srdce zaplesalo, keď po nás prišiel autobus a v suchu nás doniesol až do penziónu.

Posledný tretí deň sme si nastavili budíky na skorú rannú hodinu a vydali sa do hôr. Naším cieľom bol výstup na vrch Tri koruny, ktorý sa týči vo výše 982 m. n. m. Napriek tomu, že prejsť 10km bolo náročné, pocit úspechu, ktorý nás v závere ovládol, bol úžasný!

Spiatočná cesta domov sa niesla v znamení dobrej nálady a pohody. Na zážitky prežité na našom Kurze ochrany života a zdravia tak skoro nezabudneme!

Za organizáciu kurzu a pedagogický dozor ďakujeme Mgr. Ľudmile Minárovej, Mgr. Ľubošovi Debnárovi a Mgr. Tatiane Poliakovej.

Ema Šišovská, III. A
Mgr. Tatiana Poliaková