Do Grécka za hudbou – Lesvos Erasmus+ 2.10. – 8.10.2024

V dňoch od 2.10. do 8.10. 2024 sme sa ôsmi žiaci zo štvrtého, tretieho a druhého ročníka Gymnázia Janka Kráľa zúčastnili krátkodobej mobility na ostrove Lesvos v Grécku. Lietadlom sme sa z Viedne dopravili do mesta Thessaloniki, kde sme prestúpili na druhé lietadlo, ktorým sme prišli do našej finálnej destinácie – Mytilene. A tam sa začalo pravé dobrodružstvo. Väčšina nášho času na Lesvose bola venovaná hudbe. Keďže všetci sme boli nadaní hudobníci, bolo to pre nás ako stvorené. Hneď na druhý deň sme prišli na našu hudobnú partnerskú školu, kde sme mali takmer celý deň náročný nácvik na náš veľký koncert. Koncert sa konal vo veľkom starovekom divadle a čakal nás v piatok – tretí deň našej mobility. Všetci sme ho úspešne zvládli a veľmi sme si ho užili. Zahrali sme si v orchestri, zaspievali vo veľkom zbore a taktiež predviedli naše pripravené čísla. Všetci boli s naším výkonom nesmierne spokojní a boli na nás hrdí. Verím, že nikto z nás na tento veľký deň nezabudne.

Počas našej mobility sme sa zoznámili s veľkým množstvom študentov, ktorí pochádzali najmä z Grécka, ale aj z Nemecka a Talianska. Všetci boli veľmi milí a priateľskí. Každý z nás si tam našiel nielen jedného dobrého priateľa, ktorému sme na konci našej mobility odovzdali aj malé darčeky. Už teraz nám všetci chýbajú. Okrem náročných príprav na koncert sme absolvovali aj iné aktivity. Napríklad osviežujúce kúpanie v mori, návštevu múzeí alebo výlet po celom ostrove, kde sme spoznali aj iné miesta okrem mesta Mytilene - Eresos, Sigridy, Petra, Molyvos, či UNESCO Global Geopark.

Všetky aktivity sa nám veľmi páčili a veľmi nás bavili. Posledný deň našej mobility sme sa veľmi emotívne rozlúčili s našimi priateľmi a taktiež sme dostali certifikáty o účasti na tomto pobyte. Po ťažkom lúčení sme sa pobrali na letisko a pomaly cestovali späť na Slovensko. Táto mobilita nám všetkým niečo dala a splnila aj niektoré sny. Budeme na ňu veľmi dlho spomínať a veríme, že sa s našimi priateľmi ešte stretneme a niekde si spolu ešte zahráme.

Veronika Hudecová III.B