Mobilita učiteľov v rámci programu Erasmus+
(Kurz Outdoor education, Tenerife / Puerto de la Cruz)

V dňoch 29. 6. 2024 – 6. 7. 2024 sa Mgr. Ľudmila Minárová a Mgr. Tatiana Poliaková v rámci projektu Erasmus+ zúčastnili štruktúrovaného kurzu Outdoor education: A new way of teaching and learning na španielskom ostrove Tenerife.

Mesto Puerto de la Cruz, kde sa realizovala naša mobilita, sa nachádza na severnom pobreží ostrova a je obmývané Atlantickým oceánom. Dominantou celého ostrova je sopka El Teide, ktorá je so svojou výškou 3 718 m treťou najvyššou sopkou na svete. Aj keď sme nemali možnosť navštíviť ju, predsa len sme mali šťastie, keď posledný deň vyšla spod oblakov a my sme mali pocit, že ju máme na dosah.

Hoci komunikačným jazykom kurzu bola angličtina, cudzími jazykmi sa to v našom okolí len-tak hemžilo. Pracovnú skupinu sme tvorili spolu s troma účastníčkami z Poľska, štyrmi členmi z Talianska, dvoma učiteľkami z Maďarska, dvoma učiteľmi zo susedného Rakúska a troma pedagógmi z pevninského Grécka.

Vzhľadom na tematické zameranie kurzu boli naše aktivity veľmi dynamické a odohrávali sa zväčša vo vonkajšom prostredí. Prvé dni sme spoznávali mesto s jeho zvláštnosťami a priľahlým okolím. Oboznámili sme sa s flórou - typickými banánovníkovými plantážami v blízkosti mesta a špecifickým stromom Dragon tree (Dračí strom), ktorý púta pozornosť svojou majestátnosťou, a preto sme za ním vycestovali do neďalekého mesta La Orotava. Spoznávali sme však nielen prostredie ale aj samých seba. Lektori pre nás mali pripravené rôzne teambuildingové aktivity a hry, ktoré možno praktizovať aj počas vzdelávania vo vonkajšom prostredí. Novinkou pre nás bola mobilná aplikácia Action Bound, s ktorou sme sa oboznámili najskôr teoreticky a potom ju vyskúšali v praxi v uliciach mesta. Získali sme užitočné informácie o vyučovaní vo vonkajšom prostredí, overili sme si základné princípy toho spôsobu vyučovania sami na sebe a presvedčili sme sa o jeho benefitoch. Vyučovanie vedené touto formou je kreatívne, interaktívne a motivujúce.

Rovnako kreatívna, interaktívna a motivujúca bola pre nás táto mobilita. Sme radi, že sme súčasťou programu Erasmus+.

Mgr. Tatiana Poliaková