Zdravie na tanieri 2016
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky na podporu Celospoločenských programov podpory zdravia a zdravého životného štýlu vyčlenilo finančné prostriedky z rozpočtu kapitoly na rok 2016 na dotácie k projektu Zdravie na tanieri 2016. Účelové finančné prostriedky poskytnuté na základe tejto výzvy sú určené pre zriaďovateľa zariadenia školského stravovania podľa §6 ods. 2 písm. e) a §9 ods. 2 písm. d) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Naša škola zareagovala na danú výzvu a vypracovala projekt s názvom Žijeme zdravo.
Ciele nášho projektu:
- Propagovať zdravý životný štýl mladých ľudí
- Zvyšovať povedomie v oblasti zdravej výživy – beseda s lekárom, prezentácie žiakov - máj, jún 2016
- Zapojiť žiakov do pohybových aktivít formou súťaže družstiev – naučiť žiakov vzájomnej kooperácii, vzájomnej spolupráci, zodpovednosti, vytrvalosti – máj, jún 2016
- Systematicky pracovať s princípmi pochvál a odmien ako s motivačnými nástrojmi formovania zodpovednosti v živote žiaka, budovať vzájomný rešpekt, úctu k spolužiakom – jún 2016
- Vybudovať u žiakov stravovacie návyky – poukázať na potrebu raňajok – zdravé raňajky – mliečne výrobky, kaše: ovsená, pohánková, ovocie... – september, október 2016
- Poznať a vedieť pripraviť gastronomické špecifiká rôznych štátov EÚ, vidieť a chápať jedlo ako súčasť národných kvalít a tradícií – príprava posteru k Európskemu dňu jazykov, ochutnávka jednoduchých receptov – zapojenie do III. ročníka školského projektu Brána jazykov otvorená – posilňovanie medzipredmetových vzťahov – cudzie jazyky, umenie a kultúra, informatika, geografia - september 2016
- Pri realizácii úloh nášho ŠkVP vychádzame z národných tradícií, kultúrnych hodnôt, aby sme žiakov viedli k tolerancii, rešpektovaniu všeľudských noriem a zásad - vianočné tradície v regióne - november 2016
- Zabezpečiť publicitu projektu na webových stránkach školy, u zriaďovateľa NSK, v miestnych novinách (Tekovské noviny).
Lokalizácia projektu:
Vyše storočná tradícia nášho gymnázia je pre nás výzvou vzdelávať a vychovávať mládež zlatomoraveckého regiónu, ale aj širšieho okolia. Výchovno-vzdelávací proces zabezpečuje 20 učiteľov a 12 nepedagogických pracovníkov pre 257 žiakov (29 žiakov v osemročnej forme a 228 žiakov vo štvorročnej forme štúdia).
Všetky aktivity projektu budeme realizovať na pôde Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach.
Zapojenie do projektu – spolupráca:
- so Žiackou školskou radou pri organizácii a realizácii aktivít
- s lekármi v regióne (lekári sú absolventmi našej školy)
- s regionálnou hygieničkou
- s vedúcou školského bufetu
- s vedúcou školskej jedálne
Časový harmonogram realizácie projektu:
Mesiac |
Aktivita |
Spôsob riadenia |
Organizačné zabezpečenie |
APRÍL |
Vypracovanie a kvantifikované vyhodnotenie vstupného dotazníka zameraného na diagnostiku postoja a návykov k zdravému životnému štýlu. |
Inicializácia -východiskový stav stravovacích návykov žiakov |
Mgr. Jozefína Kováčová, Mgr. Ľuboš Debnár |
Prednáška s lekárom (diabetológ) – zdravý životný štýl - ppt prezentácie žiakov, tvorba potravinovej pyramídy, prezentácia aktivít na informačnej tabuli v priestoroch školy. |
Plánovanie a realizácia prednášky – spojená s diskusiou |
Vedúca PK biológie – Mgr. Jozefína Kováčová |
Propagačný leták k zdravej výžive. |
Inicializácia |
PaedDr. Anna Rosenbergová |
MÁJ |
Športové popoludnie – súťaž družstiev – pohybové aktivity – prekážkový beh, šplh na lane/tyči, skoky cez švihadlo. |
Realizácia aktivity. |
Mgr. Viera Mihalková |
Príprava ovocných smoothie, zdravých nátierok, zeleninové prílohy pre športové popoludnie. |
Realizácia aktivity. |
Mgr. Jozefína Kováčová |
JÚN |
„Deti deťom“ – príprava ovocných toriet – každá trieda pripraví tortu pre inú triedu – upevňovanie medziľudských vzťahov medzi triednymi kolektívmi. |
Realizácia aktivity. |
Mgr. Alena Rakovská, RNDr. Monika Gáliková |
Tvorba potravovej pyramídy. |
Propagácia projektu. |
RNDr. Monika Gáliková |
SEPTEMBER |
Organizačné zabezpečenie III. ročníka školského projektu Brána jazykov otvorená pri príležitosti Európskeho dňa jazykov – príprava posteru – štáty EÚ a ich kulinárske špeciality – ukážky jednoduchých receptov. |
Realizácia aktivity. |
Mgr. Alena Končalová, Mgr. Viera Mihalková, Mgr. Svetalana Jančová, Mgr. Alena Rakovská, Mgr. Andrea Holecová, Mgr. Jana Magdolenová |
Svetový deň mlieka v škole 28.9. – spolupráca s Levickými mliekarňami. |
Plánovanie, realizácia. |
RNDr. Renáta Kunová, PhD., Levmilk. |
OKTÓBER |
Týždeň zdravej výživy – mliečne desiate, ovocná a zeleninová desiata. |
Realizácia aktivity. |
Vedúca školskej jedálne, vedúca školského bufetu, Mgr. Jozefína Kováčová |
Ochutnávka bylinkových čajov, informačný leták o správnom postupe pri ich príprave. |
Realizácia aktivity. |
Mgr. Jozefína Kováčová, RNDr. Monika Gáliková |
NOVEMBER |
Rozvíjanie a upevňovanie vianočných tradícií – vianočné zvyky – relácia v školskom rozhlase – pečenie medovníkov a vianočných oblátok - vianočná besiedka pre žiakov a rodičov. |
Realizácia aktivity. |
PaedDr. Anna Havetová, PaedDr. Viera Šedíková |
Vypracovanie a kvantifikované vyhodnotenie výstupného dotazníka zameraného na diagnostiku aktivít projektu a jeho dosah na zmenu životného štýlu. |
Vyhodnotenie a ukončenie aktivít. |
Mgr. Jozefína Kováčová, Mgr. Ľuboš Debnár |
Projekt bol úspešne prijatý a škola získala 2660€ z dotácie MŠ a 140€ spolufinancovaním z Občianskeho združenie pri Gymnáziu Janka Kráľa.
Link úspešných uchádzačov:
https://www.minedu.sk/data/files/6123_vybrane_projekty_znt_2016.pdf
Prosíme o vyplnenie vstupného dotazníka zameraného na diagnostiku postoja a návykov k zdravému životnému štýlu (pred kliknutím na odkaz je potrebné prihlásiť sa na stránke - https://gjkzm.edupage.org):
Dotazník - Správne stravovanie, zdravá výživa
Prednáška o správnej výžive a predchádzaniu civilizačných chorôb - článok:
http://gjkzm.sk/skolske-aktivity/2015-2016/prednaska-o-spravnej-vyzive-a-predchadzaniu-civilizacnych-chorob
Ovocné torty - článok:
http://gjkzm.sk/skolske-aktivity/2015-2016/ovocne-torty